tiistai 27. maaliskuuta 2012

Syvennytäänkö perheasioihin huolella

Laadukas päivähoitojärjestelmä on tärkeä perheiden kannalta. Äskettäin kuitenkin kysyttiin, leikkautuuko kotihoidontuki valtion budjettiratkaisuissa. Perheiden tukemisasian nostaminen esiin vaikutti luultavasti päätöksiin. Toisenlainen ratkaisu ei ehkä ollut mahdollista, sillä poliittiset paineet olivat suuret. Miten suunnittelun ja päätöksenteon valinnat tukevat yleensä perheiden asioita? Perheiden taloutta koskettavat myös lapsilisäkysymykset, ruoan hinta ja julkisen liikenteen matkakulut. Päätöksiä havainnollistetaan erilaisilla malleilla, jotka kuvaavat esimerkiksi perheiden tukemista. Perheiden hyvinvoinnin rakentuminen on yhteydessä päätöksenteon arvoihin. Harrastusmahdollisuudet tukevat kasvamista, jos ne suunnitellaan asiantuntevasti. Kodin turvallinen ilmapiiri heijastuu ulkoiseen toimintaan.

Perheitä on arvioitava perherakenteiden ja sisäisten suhteiden kannalta. Huoltajien tulisi varata riittävästi aikaa lapsen kasvamiselle. Varhaista itsenäistämistä korostavat tavoitteet saattavat aiheuttaa turvattomuutta, sillä lapset ovat yksilöllisiä. Kasvatustietoa voidaan hyödyntää niin sanotussa syrjäytymistä koskevassa keskustelussa. Tavoitteena olisi sellainen järjestelmä, jonka jäsenillä olisi hyvät edellytykset tyydyttää fysiologisia ja turvallisuuden tarpeitaan. Yhteenkuuluvuuden, rakkauden ja itsensä toteuttamisen tarpeiden tyydyttäminen ovat myös merkittäviä. Edellä olevat tekijät ohjaisivat myönteisesti kasvamista, mutta käytäntö on erilaista.

Melko monet lapset ja nuoret kasvavat oloissa, jotka eivät ole välttämättä tarpeiden mukaisia. Joudutaan tekemään lastensuojelullisia päätöksiä, että kasvatusasiat menisivät parempaan suuntaan. Yhteiskunnalla on kokonaisvaltainen vastuu kasvatustavoitteiden saavuttamisesta. Vaikeuksissa olevien perheiden sosiaalisilla verkostoillakin on mahdollisuus auttaa tietyissä rajoissa. Tarkoitus on estää asioiden mutkistumista. Onnistuneet päätökset hyödyttävät yhteiskuntaa taloudellisesti ehkäistäessä sosiaalisia ongelmia, kuten syrjäytymistä. Jos ratkaisut ovat oikeudenmukaisia, niitä arvostetaan. Yhteiskunnan laatua arvioitaessa kiinnitetään huomiota muun muassa siihen, missä asemassa perhepolitiikka on ja miten perheitä koskevat perustarpeet ja kasvun mahdollisuudet turvataan.


Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi


Kuopio

Ei kommentteja: