lauantai 23. joulukuuta 2017

Hyvää mieltä jouluna

Hyvää mieltä on saatu laulamalla perinteisesti muun muassa "Kauneimpia joululauluja" kirkoissa. Päätöksenteon arvopohjaa koetellessa kysytään: "Millaisissa oloissa joulunvietto voi tapahtua?" Joulunvietto saa uusia muotoja, kun asunnottomuutta esiintyy. Joulun sanoma muistuu tässä kohdassa mieleen.

Hyvinvointia koskevia ratkaisuja pohditaan sosiaali- ja terveydenhuollossa. Onko päätöksenteko harkittua, kun "prosenttiluku" on nostettu "tunnetuissa" kaupassa myytävissä tuotteissa? Onko seurausvaikutuksia mietitty huolella? Perustellusti kysytäänkin, miten ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen liittyvät asiat järjestyvät. Pakolaisten kotouttaminen vaatii myös hyvää mieltä ja ponnistuksia.

Lainsäädännön kautta tehtyjä ratkaisuja ja niiden vaikutuksia arvioidaan. Perustuslain tarkkaa lukemista ja tulkintaa tarvitaan suurissa uudistuksissa. Tarkoitus on mennä ihmisten kannalta "oikeaan suuntaan ja tuottaa hyvää mieltä". Päätöksenteolta kysytään, mikä on yhteiskunnan palveltavuuden yleinen tilanne.

Sosiaali- ja terveydenhuolto on lainsäädännössä kokonaisuus. "Sosiaalinen puoli" unohtuu keskusteluissa. Edellä mainittu "prosenttiluvun nostaminen" on yhteydessä terveyttä heikentäviin tekijöihin. Sosiaaliset vaikutukset seuraavat mukana. Miten kokonaisuus hallitaan mahdollisimman hyvin yhteiskunnassa?

Yhteiskunnan kannalta tiedetään, että "sairaudentila on sosiaalisesti oikeutettu, sairastunut on vapautunut roolivelvoitteistaan ja syytön omaan tilaansa, sairastuneen ajatellaan olevan yhteistyössä apua tarjoavan kanssa ja hyväksyvän saadun avun." Kyseinen ajatuskulku on perusteltua miettiä huolella säädettäessä lakeja, jotka vaikuttavat terveyttä heikentäviin seurauksiin.

Asioiden hoitamisen laatua arvioitaessa pohditaan myös johtajuutta ja vallankäyttöä. Julkisella vallalla on vastuu päätöksenteosta, joka vaikuttaa "eriarvoistumisen välttämiseen". Toimeentulokysymykset heijastuvat ihmisten joulunviettoon.

Edellä olevan lisäksi muistamme hyvin ja kuulemme jouluaattona julkisuuden viestintänä, kun "Suomen Turussa julistettiin joulurauha". Tämä pitkä perinne on huomattu maamme rajojen ulkopuolellakin.




Juhlavuositerveisin



YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi

Suomen tietokirjailija

http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: