maanantai 25. helmikuuta 2019

Urheilua seuratessa

Hiihdon MM-kisoja ja koripalloa on seurattu. Katseet ovat kääntyvät kilpailijoihin ja valmentajiin. Edellä olevan lisäksi mietitään kuitenkin eritoten ulko- ja turvallisuuspolitiikan ohessa sosiaali- ja terveydenhuollon ja maakuntauudistusten kaavailuja. Sosiaali- ja terveydenhuoltoa on yritetty uudistaa. Tavoitteet ovat vaihdelleet, mikä on otettava huomioon asioiden sisältöä arvioitaessa. Perustuslakivaliokunta valvoo asioiden lain mukaista kulkua.

Toimintojen määrittelyjen on oltava selkeitä ja rahoituksen oltava kunnossa. Monia askarruttaa niin sanotun henkilökohtaisen budjetin yhteys palvelujen rahoittamiseen.

Päätöksenteossa on tunnettava hyvin palvelujen saatavuus- ja saavutettavuus ja päätösten yhteys käytännön tasoisten palvelujen laatuun. On pohdittava huolella, miten sosiaali- ja terveydenhuolto ja mahdollinen maakuntauudistus järjestettäisiin oikeudenmukaisesti kansalaisten hyvinvoinnin kannalta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kokonaisvaltaisessa ratkaisussa on tiedettävä tarkkaan koko maassa asuvien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tarpeet. Kotouttamista ei voida sivuuttaa. Tärkeä kysymys on, miten eduskunnan perustuslakivaliokunta linjaa sosiaali- ja terveydenhuollon ja maakuntauudistuksen eri väestöryhmien hyvinvointia edistävästi.

Palveluja arvioitaessa on mietittävä, miten valtio, maakunta, kunta ja kuntayhtymät toimivat markkinoiden kilpailutilanteessa. Palveluja koskevien toimintakriteerien on oltava selkeät. Suunnitelmissa ja kaavailuissa on esitetty monia vaihtuvia malleja, joiden seuraaminen on ollut vaikeahkoa. Päätöksenteon vastuulla olevien tehtävien laatua seurataan ja arvioidaan johtajuuden näkökulmasta.

Perustuslain mukaiset ohjeistukset auttavat eduskunnan päätöksentekoa, kun ratkaistaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen ja mahdollisen maakuntauudistuksen rahoituksen kysymyksiä. Palvelujen tarvitsijoita on tarkkaan kuunneltava johtopäätöksiä ja hyvinvointiratkaisuja tehtäessä.

Kokemuksen ja tutkimuksen kautta saatu tieto auttaa, kun suunnitteillaan ratkaistavia kysymyksiä, kuten ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja mahdollista maakuntauudistusta. Kun menetellään harkiten, kiirettä välttäen, pidetään asiat hallinnassa. Erilaisia rakenteita, velkaantumista, työllisyyden parantamista ja koulutusasioita koskevat kysymykset ovat päätöksenteon haasteita. Perustellusti voidaan kysyä, millaisia alueellisia kasvutarinoita päätöksenteko saa aikaan.

Urheilumenestystä kilpailijoille reilun pelin hengessä.



Vuoden 2019 terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi

Suomen tietokirjailija

http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: