torstai 5. syyskuuta 2019

Yhteiskuntaa kehitetään

Yhteiskunnassa pohditaan ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksiä ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta. Perustuslaki ohjeistaa lainsäädäntöä ja asioiden kulkua. Toiminnat ja määrittelyt ovat selkeitä ja ymmärrettäviä.

Asi­oi­den hah­mot­ta­mi­ses­sa on tun­net­ta­va hy­vin pal­ve­lu­jen saa­vu­tet­ta­vuus ja pää­tös­ten yh­teys käy­tän­nön pal­ve­lu­jen laa­tuun. Huo­lel­la on poh­dit­ta­va sitä, mi­ten so­si­aa­li- ja ter­vey­den­huol­to ja maa­kun­nal­li­set rat­kai­sut jär­jes­te­tään oi­keu­den­mu­kai­ses­ti kan­sa­lais­ten hy­vin­voin­nin kan­nal­ta.

So­si­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon ko­ko­nais­val­tai­ses­sa toi­min­nas­sa on tie­det­tä­vä tark­kaan koko maas­sa asu­vien so­si­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon pal­ve­lu­jen tar­peet. Ko­tout­ta­mi­sen ky­sy­myk­siä ei voi­da si­vuut­taa. Tär­keä asia on, mi­ten va­li­tun edus­kun­nan pe­rus­tus­la­ki­va­li­o­kun­ta lin­jaa so­si­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon maa­kun­nal­li­set asi­at vä­es­tö­ryh­mien hy­vin­voin­tia edis­tä­väs­ti.

Ihmiset miettivät, mi­ten val­tio, maa­kun­ta, kun­ta ja kun­ta­yh­ty­mät toi­mi­vat mark­ki­noi­den kil­pai­lu­ti­lan­tees­sa. Toi­min­tak­ri­tee­rien on ol­ta­va sel­ke­äs­ti ym­mär­ret­tä­vis­sä. Suun­ni­tel­mis­sa on ol­lut esil­lä mo­nia mal­le­ja, joi­ta on ol­lut jos­kus vai­ke­ah­ko hahmottaa. Pää­tök­sen­te­koa ar­vi­oi­daan joh­ta­juu­den nä­kö­kul­mas­ta.

Pe­rus­tus­lain oh­jeis­tuk­set aut­ta­vat pää­tök­sen­te­koa, kun rat­kais­taan so­si­aa­li- ja ter­vey­den­huol­toa ja maa­kun­nal­li­sia ra­hoi­tuk­sen ky­sy­myk­siä. Pal­ve­lu­jen tar­vit­si­joi­ta on kuun­nel­ta­va tark­kaan hy­vin­voin­ti­rat­kai­su­ja ja joh­to­pää­tök­siä teh­tä­es­sä.

Ko­ke­muk­ses­ta ja tut­ki­muk­ses­ta saa­tu tie­to aut­taa, kun poh­di­taan ja jär­jes­te­tään hy­vin­voin­ti­a­si­oi­ta, ku­ten ul­ko- ja tur­val­li­suus­po­li­tiik­kaa, so­si­aa­li- ja ter­vey­den­huol­toa sekä maa­kun­nal­li­sia rat­kai­su­ja. Kun ede­tään har­ki­ten ja kii­ret­tä vält­tä­en, toi­min­ta py­syy hal­lin­nas­sa.

Ra­ken­tei­ta, vel­kaan­tu­mis­ta, työl­li­syyt­tä ja kou­lu­tus­ta kos­ke­vat ky­sy­myk­set ovat pää­tök­sen­te­on haas­tei­ta. Voi­daan ky­syä muun mu­as­sa, mil­lai­sia alu­eel­li­sia kas­vu­ta­ri­noi­ta pää­tök­sen­te­ko saa ai­kaan.



Vuoden 2019 terveisin ja yrittäjän päivää.



YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi

Suomen tietokirjailija

http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Ei kommentteja: