keskiviikko 27. marraskuuta 2019

Päätöksiä tehdään ja arvioidaan

Toiminnassa on tärkeä pitää asiat hallinnassa. Päätöksiä on arvioitava, miten ne on koettu. Tarkkaan on ruodittava, miten tieto on kulkenut ja miksi päätökset näyttäytyvät ongelmallisina. On kysyttävä, mitä toiminnasta vastaavien olisi pitänyt tehdä. Ajankohtaista on pohtia postia koskevia selvityksiä ja koulujen jouluohjelmien kysymyksiä, jotka ovat nousseet esille.

Seurakunnissa mietitään ja toteutetaan perinteen mukaisia ohjelmia ja käytäntöjä. Tavoitteellinen toiminta tapahtuu kristillisen kirkkovuoden rytmittämänä adventtisunnuntaista tuomiosunnuntaihin.

Yhteiskunnan vastuulla on monenlaisten tehtävien hoitaminen. Haasteellisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ohessa on sisäpolitiikan alue. Sosiaali- ja terveydenhuolto ja maakuntauudistusten kysymykset ovat olleet esillä. Sosiaali- ja terveydenhuollon tavoitteet ovat vaihdelleet, mitä arvioidaan hyvinvoinnin kannalta.

Perustuslain mukaiset pohdinnat auttavat, kun rahoitusta mietitään. Palvelujen tarvitsijoita on tarkkaan kuunneltava, kun johtopäätöksiä ja uudistusten ratkaisuja tehdään. Asukkaiden tarpeet on tiedostettava, kun palveluita uudistetaan. Oikeudenmukaisuuden arvo on pidettävä mielessä, kun huolehditaan kansalaisten hyvinvoinnista.

Kokemuksen ja tutkimuksen kautta saatu tieto auttaa, kun päätetään suurista kysymyksistä. Sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja maakuntauudistusta on lähestyttävä seikkaperäisesti, että ratkaisut pysyvät hallinnassa. Rakenteita, velkaantumista, työllisyyden parantamista ja koulutusasioita koskevat kysymykset ovat haasteita. Päätösten jälkeen voidaan todeta, millaisia kasvutarinoita on mahdollisesti saatu aikaan.

Arvioinneissa mietitään, miten valtio, maakunta, kunta ja kuntayhtymät ovat toimineet. Tässä viitataan viimeaikaisiin tapahtumiin yhteiskunnassa. Ovatko uudistusten toimintakriteerit olleet selkeitä? Suunnitelmissa on ollut monia malleja, joiden hahmottaminen on ollut vaikeahkoa. Uudistuksia on arvioitava johtajuuden näkökulmasta.

Hyvinvointitavoitteita arvioidaan myös adventin aikaan. Kirkkovuoden toiminnan onnistumista heijastaa tilanne, miten runsaslukuisasti adventtisunnuntaina kirkot täyttyvät. Ohjelmassa lauletaan ja kuullaan perinteisesti Georg Joseph Voglerin vuonna 1795 säveltämä Hoosianna-sävelmä.



Hyvää joulun odotusta.



Vuoden 2019 terveisin



YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: