torstai 7. toukokuuta 2020

Pyöräilylenkillä mietittyä

Julkisuudessa on ollut esillä asioita, jotka koskettavat ihmisiä. Covid-19-merkintä on tullut tutuksi. Kysytään, miten virustyyppi saadaan hallintaan. Covid-19 on näyttänyt olevan ongelmainen asiantuntijoillekin, joiden tutkimusten tulokset eivät aina ole yhteneviä. Mietitään asioiden etenemistä. Pohditaan perustellusti, milloin tarvittava rokote saadaan aikaan. Maailmalla etsitään innokkaasti koronaviruksen vastustajaa ja käytetään resursseja.

Asia on ymmärrettävää, sillä kaikkialla sairastetaan koronan aiheuttamaa tautia. Covid-19:n oloissa tähdennetään liikunnan merkitystä hyvinvoinnin kannalta, mutta rajoitteet tulevat vastaan. Niistä mainitaan kirjallisuuden kertomuksissakin, joissa todetaan muun muassa, että ihmisille vaaralliseksi koetut spitaaliset eristettiin omille asuinalueille. Jotkut armeliaat henkilöt kävivät heitä auttamassa.

Suomessa tuberkuloosi, etenkin keuhkotuberkuloosi, on ollut aikoinaan yleinen ja vakava sairaus. Tautiin sairastuneilla oli vaikeuksia yhteiskunnassa. Pyöräilylenkin yhteydessä keskusteltiin asiasta, miten ihmisiä on kohdeltu ennen ja nyt kohdellaan. Päättäjien on mietittävä, miten olisi toimittava hyvinvointia edistävästi, inhimillisyys huomioiden.

Tärkeitä asioita tuodaan esille yhteisissä tilaisuuksissa. Tilanne on nyt erilainen, kun koronavirus raivoaa. Jossain vaiheessa yhteiskunta pääsee voitolle sairauden suhteen. Kun asiat muuttuvat parempaan suuntaan, muistellaan esimerkiksi aikaisempia juhlatilaisuuksia, joita yhteiskunnassa on järjestetty. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan ja sisäpolitiikan kysymyksiin on kiinnitetty huomiota muun muassa veteraanipäivän tilaisuuksissa.

Tapahtumissa on edetty suunnitellun ohjelman mukaan. Osallistujat ovat kokoontuneet joukkotilaisuuksiin. Veteraanin iltahuuto- musiikkikappale on esimerkiksi kuultu ja laulettu juhlapaikalla. Seppelpartioiden lähettämiset ovat sykähdyttäneet sanomallaan.

Kokouksia pidetään etäyhteyksien avulla. 20.4.2020 olen käyttänyt Teams-kokoukseen liittyvää linkkiä. Pohjois-Savon Reserviupseeripiiri ry:n yhdistys päätti jouhevasti asioista verkkoyhteyden kautta. Joidenkin muidenkin yhdistysten kokousajoista on ollut puhetta ja toteutettu. Kuopion Virranniemen ryhmäpuutarhayhdistys ry:n toiminnantarkastus oli 5.5.2020.

Liputuspäivinä on pohdittu kysymyksiä, miten seilataan ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä ja vältetään ulko- ja turvallisuuspolitiikan karikkoja. Kun ulko- ja turvallisuuspolitiikalla on selkeät ja yhtenevät tavoitteet, toiminnassa onnistutaan.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on yhteydessä johtajuuteen, jolla on oltava kansalaisten tuki. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa mietitään vaikutusyhteyksiä. Suomessa pidettyjen kansainvälisten Etyjin 1975 ja 2015 -konferenssien saavutuksia on arvioitu ulko- ja turvallisuuspolitiikan oppimisen kannalta.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on taitolaji, jonka sanoma on sisäistettävä. Puheyhteydet ovat silloin kunnossa, ja sovitut tapaamiset hoidetaan. Nyt kysytään, miten toimitaan laaja-alaisen covid-19:n tilanteessa. Miten vastataan kotouttamisen haasteisiin? Ongelmaista on, jos omat näkemykset nähdään ainoina oikeina.

Eduskunnalla on vastuu ulko- ja turvallisuuspolitiikan toiminnantarkastuskertomuksesta, jonka laatua kansalaiset arvioivat. Toiminnan on oltava ennustettavaa. Koronavirustilanne vaikuttaa yhteiskunnan hyvinvointikysymysten hallintaan, mikä on yhteydessä eri puolia pohtivaan päätöksentekoon.

Julkisuudessa mainittujen toimintojen rahoittaminen on haasteellista. Voidaan kysyä muun muassa, miten sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ja maakuntauudistus toteutuvat onnistuneesti, kun eri puolet huomioidaan tarkasti.

Ulkopolitiikka ja sisäpolitiikka ovat pitkäjänteistä työtä ja tietojen päivittämistä. Joskus ajatteluttaa, kun vastuussa olevat henkilöt vetoavat melko herkästi asiantuntijoihin, vaikka itse ovat päättämässä asioista. Onko tehtävä ollut ehkä liian haastava omille taidoille? Osaamista tarvitaan yhteiskuntaa kehitettäessä.

Viestintävälineiden on annettava luotettavaa ja monipuolista tietoa ulko- ja turvallisuuspolitiikan ja sisäpolitiikan kysymysten ratkaisuista. Sitä tarvitaan, kun arvioidaan esimerkiksi juhlapäivien yhteydessä päättäjien saavutuksia ja palvelujen laatua yhteiskunnassa. Koronavirustilanteen hallinta luo omat haasteensa.



Hyvää Eurooppa-päivää
Hyvää J. V. Snellmanin päivää, suomalaisuuden päivää
Hyvää äitienpäivää


Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Ei kommentteja: