keskiviikko 22. heinäkuuta 2020

Haasteet velvoittavat


Yhteiskunnassa pohditaan covid-19-merkinnän sisältämiä terveydenhuollon haasteita. Tapahtumien kulkua seuratessa huomataan, että vastuulliset toimijat pyrkivät löytämään tarvittavan rokotteen saaden siten työlleen arvostetun palkan. Tässä kohdassa todetaan, että englannin kielen palkkaa tarkoittava sana salary tulee latinan sanasta sal. Kun sotilas hoiti työnsä huonosti, hänen palkkaansa voitiin alentaa. Henkilö ei ollut toisin sanoen suolansa veroinen: vanha sanonta on jäänyt elämään.

Yhteiskunnassa pohditaan, kohdellaanko väestöryhmiä tasapuolisesti päätöksiä tehtäessä. Turvallisuutta koskevat kysymykset ovat ajatteluttaneet:
”Miten luotettavien käsien ohjaamana laivamme seilaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä?”

Kiinnostuneina seurataan, miten Suomen hyvinvointiasiat järjestyvät maailman terveyspoliittisessa tilanteessa. Päätöksiä on mietitty, kun maamme rajat ovat sulkeutuneet, avautuneet ja asioiden järjestämisessä on tapahtunut muutoksia.

Luovia ratkaisuja, ideoita ja kouluttautumista tarvitaan johtamisessa. Asioiden valmistelua ja sisältöä on arvioitava huolella. Kun perustuslaki huomioidaan tarkkaan, ei tarvitse jälkikäteen selitellä päätöksiä. Kysymysten ratkaisuissa on mietittävää, kun päätöksiä tulkitaan monella tavalla johdonmukaisuuden puuttuessa.

Palvelujen laadun arviointi on ajankohtaista. Päätöksiä koskevista tilanteista tehdään johtopäätöksiä. Yhteiskunnan ja talouselämän asioita on mahdollista viedä parempaan suuntaan, kun koulutetaan esimerkiksi tarvittavaa ammattihenkilöstöä. Nyt kysytään aiheellisesti, millaiset ovat kansalaisiin kohdistuvat terveysvaikutukset, kun ympärillä ovat vaikuttamassa covid-19-merkinnän mukaiset olot.

Palveluja koskevissa tarkasteluissa kysytään, millaiset ovat yleiset opiskelupuitteet yhteiskunnassa. Ohjelmat uudistuvat ja laitteet vanhenevat. Oppikirjat ovat vähentymässä, ja digivälineet ovat tulleet tilalle. Omakohtaiset opiskelujärjestelyt tunnetaan. Markkinoijat voisivat tukea opiskelijoita viestintävälineiden hankinnoissa. Tietokoneratkaisuja tarvitaan, sillä on ollut ajankohtaista ja välttämätöntäkin toimia kotiympäristön kautta. Kokouksia on pidetty etäyhteyksien avulla.

Yhteiskunnan arvoja ja yleistä hyvinvointia pohdittaessa kysytään, millaisella päätöksenteolla ulko- ja sisäpolitiikkaa koskevat asiat hoidetaan nyt ja tulevaisuudessa. Tavoitteena on estää eriarvoistumisen kehittyminen. Asia voidaan ilmaista lyhyesti: ”Kun voimia riittää, on taitoa tehdä hyvää.” Kulttuurin sisällön kohdalla on puhuttu maan suolasta, suolapatsaista ja suolan vahvistamasta liitosta. Suolan merkitys ruokatarvikkeiden säilyvyyden kannalta on ollut merkittävää.



Vuoden 2020 terveisin



YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Ei kommentteja: