lauantai 23. lokakuuta 2010

YK:N PERIAATTEET EIVÄT SAA UNOHTUA

YK:n periaatteet on pidettävä mielessä lainsäädännön valmistelussa ja päätöksenteossa. Ne on yleisesti hyväksytty toiminnan ohjeiksi. Niiden mukaan on mahdollisuus tarkastella omia käsityksiään eri asioista. Silloin ei ehkä näekään asioita liian yksioikoisesti: on muitakin näkökulmia olemassa. Tämä koskee kaikkia, jotka ottavat kantaa eri asioihin. Heillä on ehkä myös parannettavaa ajattelussaan. YK:n periaatteita voi tarkastella muun muassa kerjäämistä koskevassa kysymyksessä. YK:n periaatteet kiinnittävät huomiota köyhyysilmiöön, jota tulisi selvittää. Olisiko suunnitteilla ollut laki ollut YK:n periaatteiden vastainen? Säädöksissä tähdennetään myös ihmisten oikeuksia: vapaan liikkumisoikeuden mukaan voidaan toimia.

Päätöksiä arvioitaessa nousee esiin muitakin vastattavia kysymyksiä: millaisia ovat asukkaiden käsitykset päätöksenteon toimivuudesta ja oikeudenmukaisuudesta, miten estetään yhteiskunnan väestön mahdollista polarisoitumista. Päätöksiä tehtäessä YK:n tähdentämä ihmisarvon yläkäsitteen tulisi suunnata ajattelua. Sen tulisi olla jokaisen päätöksenteon ohjeena. Tehdyt päätökset vaikuttavat siihen, miten paljon luotetaan hallintoon. Lakien käytäntöön soveltaminen sisältää itseohjautuvuuden. Sosiaaliset vaatimukset ja paineet ovat päätösten taustalla.

Viestintävälineiden tehtävä on välittää tietoa päätöksistä ja tapahtumien kulusta. Toivottavasti saadaan pääsääntöisesti sellainen kuva, että paneudutaan päätettäviin kysymyksiin. Eri puolia tarkastelevat kannanotot liittyvät kerjäämisasiaankin, josta YK:n tasolla on oltu huolissaan ja johon pitäisi löytyä mahdollisimman hyvä ratkaisu. Ihmisten parasta tavoitteleva päätöksenteko on yhteydessä laadukkaiden palvelujen järjestymiseen, jota YK tähdentää ja toivoo. Myönteiset kokemukset, joita saadaan hyvistä palveluista, lisäävät päätöksenteon arvostusta.


Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi


Kuopio

Ei kommentteja: