maanantai 22. marraskuuta 2010

LASTEN OIKEUKSIEN PÄIVÄÄ VIETETTY

Kansainvälisenä YK:n lasten oikeuksien päivänä pohditaan yleensä jotakin tärkeää asiaa. Tänä vuonna 2010 on yhdenvertaisuuden teema, jonka toteutumisesta ollaan huolissaan. Kyseisen aiheen merkeissä on hyvä tarkastella perhettä koskevia asioita. Perheiden hyvinvoinnin kehittyminen on riippuvaista palvelujen järjestelyistä. Päätöksenteolla voidaan vaikuttaa lasten ja nuorten hyvinvointiin. Tuloksia on arvioitava varhaiskasvatuksesta lähtien.

Oikeudenmukaisuuden käsite on hyväksytty arvo, jonka mukaan yhteiskunnassa toimitaan perustarpeiden, yhteisyyden ja kasvun tyydyttämiseksi. Tutkimuksissa on syvennytty erilaisten palvelujen tuottamisen ja rahoittamisen malleihin, jotka esittävät esimerkiksi perheiden tilannetta. Perheen sosiaalinen ympäristö voi vaikuttaa myönteisesti kehitykseen. Vanhemmilla on suuri merkitys lasten ja nuorten koulunkäynnin tukemiseen, jota edistää hyvä kodin ja koulun yhteistyö.

Kodin turvallinen, tasapainoinen ja kannustava ilmapiiri tukee lasta ja nuorta koulutyössä. Vanhempien tulisi varata aikaa lapsen kasvulle. Kyseinen kasvatustieto antaa pohdinnan aihetta syrjäytymistä koskevaan keskusteluun maassamme. Tavoitteena on sellainen järjestelmä, että siinä on hyvät edellytykset tyydyttää fysiologisia ja turvallisuuden tarpeita.

Perheen rakenne, toimivuus ja sisäiset suhteet ovat tärkeitä hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. Yhteenkuuluvuuden, rakkauden ja itsensä toteuttamisen tarpeiden tyydyttäminen ovat myös merkittäviä. Lapset ja nuoret joutuvat melko usein sellaisiin oloihin, jotka eivät ole aina myönteisiä. Seurauksena on lastensuojelullisia toimia, joiden tarkoituksena on auttaa. Käytettävien menettelyjen avulla yritetään vaikuttaa kasvuprosessiin ja mahdolliseen syrjäytymiskehitykseen estävästi.

Lasten ja nuorten toimintaympäristöä ei voida sivuuttaa arvioitaessa sosiaalistamisprosessia. Sitä edistävät vuorovaikutus samanikäisten kanssa ja harrastusmahdollisuudet. Millaista tukea käytetään, on arvioitava tehokkuuden kannalta. Jos vanhemmilla ei ole riittäviä voimavaroja edistää lasten ja nuorten hyvinvoinnin kehittymistä, heitä on silloin tuettava. Tarkoituksena on vähentää mahdollista ongelmien kasautumista.

Kun ehkäistään sosiaalisia ongelmia ja lievennetään haittavaikutuksia, on kysymyksessä hyötyperiaate. YK:n lasten oikeuksia käsittelevä sopimus tähdentää samanarvoisuutta: lasta ei saa syrjiä hänen tai hänen vanhempiensa ulkonäön, alkuperän, mielipiteiden tai muiden ominaisuuksien vuoksi Kun puututaan perhettä koskeviin ratkaisuihin, on mietittävä, miten pitkälle ulottuu perheen itsenäinen päätöksenteko arvioitaessa lasten ja nuorten kasvatustehtävää.



Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi

Kuopio

Ei kommentteja: