tiistai 25. helmikuuta 2014

Hallitus ja oppositio tapaavat



Poliittisessa toiminnassa on tärkeää luottamus. Hallitus on vakuuttanut oppositiolle tavoitteitaan. Eduskunnan kyselytunneilla on perätty, mitä hallitus aikoo tehdä. Nyt aiotaan keskustella suurten kysymysten ratkaisuista. On kiinnostavaa nähdä, miten asiat etenevät. Ihmiset pohtivat osapuolten lähestymistä ja tilanteen muutosta, sillä hallituksella on hyväksytty hallitusohjelma. Velkaantumisen pysäyttäminen, sote-asiat ja kuntarakenneasiat ovat olleet julkisesti esillä.

Eduskunnan kyselytunnit ovat hallituksen tenttejä: oppositio esittää kysymyksiä ja haluaa, että hallitus vastaa. Puheenjohtaja johtaa opposition ja hallituksen välistä vuorokeskustelua, jota seurataan tarkkaan. Hallituksen vastaukset ovat usein vastakysymyksiä: "Miten oppositio hoitaisi puheena olevan asian?" Puheenjohtajan on oltava tarkkana, että kysymykset ja vastaukset kohtaavat sovituissa aikarajoissa. Demokraattisten pelisääntöjen noudattaminen lisää hallinnon luottamusta. Kun on seurannut kyselytunteja, asioiden johdonmukaisuus on osittain horjunut.



Kun hallitus ja oppositio tapaavat kasvokkain, keskustelu saattaa edetä seuraavaan tapaan:


- Meillä on nyt vaikeat ajat. Mitä tehdään? Tässä ovat tilastot, jotka osoittavat kehityksen kulkua, missä mennään. Mitä arvelette? Teidän vuoronne lausua asiasta jotain.

- Aiotteko siirtää hallitusohjelmassa sopimanne asiat meille ja ensi vaalikaudelle, vieläpä sitoa meidät? Onko tämä "pelin politiikkaa"? Tämä peli ei oikein sovi meille. Olemme "vaaliriippuvaisia"? Vaalit antavat suunnan, jonka mukaan on parasta edetä. Niin, miten tämä keskustelu jatkuu?

- Jos olette samaa mieltä meidän kanssamme, olette vastuullisia ihmisten asioiden hoitajia. Silloin teitä arvostetaan, kuten meitäkin. Te olette myös vastuullisia Euroopan unionin asioiden hoitajia. Mitä mieltä olette nyt?

- Kyllä me olemme mielestämme hyviä eurooppalaisia ja ihmisten asioiden hoitajia. Olemme tavanneet ihmisiä ja kuunnelleet heitä. Oletteko te tehneet samoin?

- Vastasitte jollakin tavoin kysymykseemme. Elämme niin vaikeita aikoja: on tosi kysymyksessä. Mitenkä tässä selvitään? Mitä siinä hallitusohjelmassa olikaan? Miten hankalia ne laajemmat ympyrät olivatkaan? Kysymmekö konsulteilta, kun teistä ei näytä olevan oikein apua? Kiitokset, kun teillä oli aikaa tähän tapaamispalaveriin.





Terveisin




YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi




Kuopio

Ei kommentteja: