maanantai 29. syyskuuta 2014

Kuopio - Jukola piti nähdä ja kokea


Kuopio - Jukolan toimintaympäristö tuli monelle tutuksi kesällä 14. - 15.6.2014 Kuopion Vehmersalmella. Kuopion Ilveskasinon talkoojuhlassa 22.8.2014 muisteltiin sitten yhteisesti suoritettuja vastuutehtäviä. Kyseisestä urheilutapahtumasta kirjoitin artikkelin, kun järjestäjät pyysivät toimitsijoita lähettämään sähköpostitse omakohtaisia talkoomuistojaan talkoojuhlan ohjelmaa varten. Tämä kirjoitukseni pohjautuu kirjoittamaani artikkeliin.

Kuopio - Jukolan suunnistustapahtuma on ollut osallistujille ainutlaatuinen tilaisuus, jonka tunnelma "piti nähdä ja kokea". Olen tyytyväinen, kun lähdin mukaan toimitsijaksi. Monissa kesään liittyvissä keskusteluissa olen palannut muistelemaan Kuopio - Jukolan urheilutapahtumaa, jossa suunnistajia oli kymmeniätuhansia ja vapaaehtoisia toimijoita yli puolitoistatuhatta.

Jukolan viestitapahtumassa on arvostettu perinteitä ja tukeuduttu Aleksis Kiven kirjalliseen tuotantoon. Seitsemän veljestä on kaikille tuttu teos, johon perehdytään esimerkiksi kouluopinnoissa. Jukolan urheilutapahtumassa suositaan luontoympäristöä, joka kuvaa vertauskuvallisesti metsäistä Impivaaraa. Toiminta tapahtuu vuokramailla, joten kiinteät rakennelmat eivät ole mahdollisia. Jukolan viestitapahtuma on tarkoitettu huippusuunnistajille, mutta suuri osa kilpailijoista ovat kuitenkin harrastajia, joille pelkkä osallistuminen on jo sinänsä arvokasta.

Jukolan urheilutapahtuman järjestäminen tunnetaan hyvin. Talkoolaisia on ollut paljon, ja talkootuntien määrä on ollut mittava. Tässä kohdassa muistuu mieleeni oma osuuteni Jukolan viestitapahtumassa. Tavoitteiden saavuttaminen on yhteydessä siihen, millaisia henkilöitä on valikoitunut eri toiminta-alueille. Motivoituminen vaikuttaa lopputuloksen syntymiseen. Profiiliasioita tarkastelen tässä kirjoituksessa myöhemmin.

Jukolan viestitapahtuma on vuosittain eri puolilla Suomea, nyt 2014 Kuopion Vehmersalmi on ollut vuorossa. Suunnistuspaikat vaikuttavat siihen, että Jukolan urheilutapahtuma on saanut aina uuden paikallisen sävyn. Lisäksi on huomattu, että päättäjät ja järjestäjät ovat kokeneet Jukolan suunnistustapahtuman haasteena, jopa näytönpaikkana. Niin on käynyt Kuopio - Jukolan viestitapahtumankin kohdalla. Luotettava tieto- ja viestintäjärjestelmä ja johtoryhmä ovat olleet tärkeitä tekijöitä Kuopio - Jukolan suunnistustapahtuman järjestelyissä.

Aikaisemmat toimintasuunnitelmat ja loppuraportit ovat hyödyttäneet Kuopio - Jukolan urheilutapahtuman järjestäjiä. He ovat perehtyneet lisäksi muiden kisakoneistojen toimintoihin suunnitellessaan Kuopio - Jukolan viestitapahtumaa. Kun oli päästy kyseisen urheilutapahtuman toteutusvaiheeseen, niin toimitsijoille järjestettiin yleisinfo- ja koulutustilaisuuksia ja "kenraaliharjoitus".

Toiminnan käynnistämisessä muun muassa huoltopäällikkö on lähettänyt ohjeita ympäristön ja huollon talkoolaisille. Talkoopäällikkö on puolestaan ohjeistanut, miten kirjaudutaan talkoorekisteriin. Tarvittavat tunnukset ovat tulleet kunkin sähköpostiin, jonka oli ilmoittanut rekrytointilomakkeellaan. Talkoorekisterissä henkilön on ollut mahdollisuus päivittää profiilitietonsa, tutustua toimintatiiminsä jäsenluetteloon ja perehtyä työvuorolistoihinsa.

Toimitsijatehtäväni oli ympäristö- ja huoltovaliokunnan alaista toimintaa, johon kuuluivat wc- ja jätehuolto, saunanlämmitys, vesihuolto ja kuljetukset. Huoltovaliokunnan kokouksen jälkeen ilmoitettiin työvuorot toimintatiimin talkoolaisille ja tiedusteltiin, voivatko he suorittaa useammankin työvuoron. Kysymys on organisaation varajärjestelyistä, sillä niihin joudutaan melko usein turvautumaan.

Toimintatiimini vastuulla oli ympäristö- ja huoltovaliokunnan alaisuuteen kuuluva saunanlämmitys. Lepotila oli armeijan teltassa. Saunanlämmitys sisälsi "alkulämmityksen", "venlasaunat" ja "jukolasaunat". Saunat olivat telttasaunoja, joissa oli useita kiukaita. Niiden useita tunteja kestävä lämmittäminen oli vaativa tehtävä, polttopuita kului runsaasti. Henkilömäärä vaihteli sovitusti tehtävien mukaan.

Selkeät ohjeet helpottivat pysymään ajan tasalla työvuorolistojen suhteen. Saunanlämmitystä oli lauantaina 14.6.2014 kello 10.00:stä klo 23.00:een. Seitsemästä yhteentoista toimintatiimini jäsentä hoitivat kyseisenä aikana saunanlämmityksen, joka jatkui heti sunnuntaina 15.6.2014 klo 00.00:sta klo14.30:een. Saunanlämmityksen hoiti nyt puolestaan kolmestatoista kuuteentoista toimintatiimini jäsentä.

Ympäristön siistimistä oli välittömästi saunanlämmitysten päätyttyä. Yleinen johtopäätös oli, että Kuopio - Jukolan suunnistajat ovat tiedostaneet hyvin ympäristön siisteyden merkityksen. Perusteltua on kysyä, ovatko suunnistajat saaneet parempaa kasvatusta ja koulutusta, mikä on korrektia käyttäytymistä yhteisissä tilaisuuksissa. Erilaisten asioiden sisäistäminen on yhteydessä persoonallisiin ominaisuuksiin, joiden mukaan laaditaan tarvittaessa henkilökohtaisia profiileja. Yleisemminkin on pohdittava, miksi roskaamista tapahtuu monissa joukkotapahtumissa. Olisiko tässä kasvatuksen ja koulutuksen paikka?

Kuopio - Jukolan urheilutapahtuman suunnittelua ja onnistumista on edesauttanut, kun järjestäjillä on ollut tietoa eri työtehtäviin ilmoittautuneiden toimitsijoiden vahvuuksista. Kuopio - Jukolan tieto- ja viestintäjärjestelmässä henkilökohtaisen profiilisivun muuttujat olivat account information, perustiedot, vaatetus, pituus ja paino, allergiat ja erikoisruokavaliot, luvat ja passit, kielitaito ja koulutus. Toimitsijat ovat ilmoittaneet itsestään myös, voivatko he olla käytettävissä joissakin lisätehtävissä. Tämä viittaa organisaation varajärjestelyihin. Toimitsijoilla oli mahdollista myös viestittää tieto- ja viestintäjärjestelmän avulla omakohtaisia tapahtumia ja ajatuksia, jotka liittyivät Kuopio - Jukolan toimintoihin.

Toimintatiimini hoiti tehtävänsä hyvin. Niin tapahtuikin palautteista päätellen. Toimintatiimini koostui henkilöistä, jotka ovat MPK-toimijoita. He ovat perehtyneet niin sanottuun syväjohtamiseen. Se on tullut mukaan yhä enemmän yhteiskunnan organisaatioihin. Minusta tuntui erittäin kannustavalta, kun kotiin soitettiin myönteistä työpalautetta toimintatiimin vastuutehtävän päätyttyä. Tämän omakohtaisen tiedon haluan tässä erikseen mainita. Saman palautteen kerroin myös talkoojuhlan puheenvuorossani. Perusteltua on kysyä, jäävätkö myönteiset suoritukset liian herkästi kielteisten määrittelyjen jalkoihin toimintaa arvioitaessa.

Tämä kirjoitukseni on pyrkinyt vastaamaan tehtävänantoa. Kirjoitukseni sisältää myös keskustelun avauksia, joita käsiteltiin talkoojuhlassa. Kyseisessä tapahtumassa oli mielenkiintoista kuulla toisten toimintatiimien näkemyksiä, miten Kuopio - Jukolan "veikeä kokemus ja lumoava elämys" olivat käytännössä toteutuneet. Profiilitietojen muuttujien sisällöt ovat myös kiinnostavia monella tapaa, kun niiden merkitystä arvioidaan syvällisemmin toimintatavoitteiden kannalta.

Tutkimusten ja kokemusten kautta tiedetään, että vapaaehtoista toimintaa on paljon järjestötoiminnassa. Miten kävisi, jos vapaaehtoistyötä tekevät ilmoittaisivat lopettavansa meneillään olevat talkootyönsä? Varmaan useat tärkeät toiminnot pysähtyisivät. Voidaan myös selkeästi olettaa, että Kuopio - Jukolan sosiaalisen viestitapahtuman tavoitteet olisivat jääneet toteutumatta.



Terveisin



YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

maanantai 15. syyskuuta 2014

Syväjohtamista ulkopolitiikkaan



Ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtamista seurataan. Eri poliittiset tahot markkinoivat näkemyksiään, joita kansalaisten kannattaisi seurata. Ruotsin vaaleissa kansalaiset ovat ottaneet kantaa yhteiskuntaa koskettaviin kysymyksiin, Suomessa vastaavasti ensi keväänä. Ruotsissakin on pohdittu, miten maan ulko- ja turvallisuuspolitiikka tulee järjestää. Ruotsin kannanotot ja ratkaisut kiinnostavat Suomea. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan onnistuminen vaatii harkintakykyä, joka ei saa hämärtyä.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan suunnan on oltava selkeä. Tavoitteita on tarkkaan mietittävä, ja kokemusta on hyödynnettävä. Tehtyjen päätösten vaikutukset on tiedostettava. Miten edistetään muun muassa rauhanprosessia Ukrainan tilanteessa? Joudutaanko mahdolliseen pakotekierteeseen? Maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on arvostettu maailmalla. Mitkä ovat Suomen mahdollisuudet toimia rauhanvälittäjänä? Tiedotusvälineillä on vastuu tiedottaa luotettavasti ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ei saa syntyä ymmärrettävyysvajetta. Maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikan on oltava aina peruskysymyksen takana, miten luotettavissa käsissä Suomen laivan ruori on, kun laivamme seilaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. Tämän ulko- ja turvallisuuspolitiikan vertauskuvallisen ilmauksen toteuttaminen on haasteellinen, sillä muualta saattaa tulla paineita oman ulkopolitiikan harjoittamista kohtaan.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on toimittava rakentavasti. Kansalaiset arvioivatkin vastuullisten toimijoiden edesottamuksia, miten osaamisen taito näkyy politiikassa. Ovatko he kenties edistämässä rauhanprosessia, jota esimerkiksi Ukrainan kohdalla tarvitaan? Perusteltua on myös kysyä, auttavatko pakotteet yleensä, kun rauhanprosessin onnistumista tavoitellaan. Kysymyksen vastaus on päätöksenteolle haasteellinen, kuten on niin sanottu isäntämaatukisopimuskin. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka mielletään tärkeänä yhteiskunnan päätöksenteossa, jonka ratkaisujen on oltava luottamusta herättäviä.



Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

maanantai 8. syyskuuta 2014

Selkokieltä ulkopolitiikkaan



Kansainvälisenä lukutaidon päivänä kiinnitettiin huomiota esimerkiksi siihen, että päätöksenteon kielelliset perustelut ovat selviä ja ymmärrettäviä. Hallinnossa on sorruttu usein käyttämään niin sanottua "kapulakieltä". Ulko- ja turvallisuuspolitiikan päätöksenteossa on oltava sellainen kieli, että kansalaiset eivät voi erehtyä sisällön tulkinnasta. Maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruskysymys on pidettävä lujasti mielessä, miten luotettavissa käsissä Suomen laivan ruori on, kun laivamme seilaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. Kyseinen ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruskysymyskysymys, joka vastuuhenkilöiden on tiedostettava, on yksiselitteinen.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on saatava tuki sellaiselle ulko- ja turvallisuuspolitiikalle, jota kansalaiset yleisesti kannattavat. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on arvioitava itsenäisen päätöksenteon mahdollisuuksia. Miten kattavasti omat kansalliset edut tulevat huomioiduiksi? Onko päätösten seuraukset arvioitu perusteellisesti? Päätettävien kysymysten on saatava selkeät vastauksensa.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymysten ja vastausten on muodostettava onnistunut kokonaisuus, jonka kansalaiset hahmottavat. Kansalaiset arvioivat tällä hetkellä maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa Euroopan unionin asettamien pakotteiden valossa. He arvioivat myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjauksia, jotka sisältävät muun muassa äskettäin kirjatun isäntämaatukisopimuksen. Viestintävälineillä on vastuu tiedottaa täysin ymmärrettävällä tavalla sopimuksen sisältö. Kansalaisten on pysyttävä ajan tasalla ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä.



Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio