maanantai 8. syyskuuta 2014

Selkokieltä ulkopolitiikkaan



Kansainvälisenä lukutaidon päivänä kiinnitettiin huomiota esimerkiksi siihen, että päätöksenteon kielelliset perustelut ovat selviä ja ymmärrettäviä. Hallinnossa on sorruttu usein käyttämään niin sanottua "kapulakieltä". Ulko- ja turvallisuuspolitiikan päätöksenteossa on oltava sellainen kieli, että kansalaiset eivät voi erehtyä sisällön tulkinnasta. Maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruskysymys on pidettävä lujasti mielessä, miten luotettavissa käsissä Suomen laivan ruori on, kun laivamme seilaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. Kyseinen ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruskysymyskysymys, joka vastuuhenkilöiden on tiedostettava, on yksiselitteinen.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on saatava tuki sellaiselle ulko- ja turvallisuuspolitiikalle, jota kansalaiset yleisesti kannattavat. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on arvioitava itsenäisen päätöksenteon mahdollisuuksia. Miten kattavasti omat kansalliset edut tulevat huomioiduiksi? Onko päätösten seuraukset arvioitu perusteellisesti? Päätettävien kysymysten on saatava selkeät vastauksensa.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymysten ja vastausten on muodostettava onnistunut kokonaisuus, jonka kansalaiset hahmottavat. Kansalaiset arvioivat tällä hetkellä maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa Euroopan unionin asettamien pakotteiden valossa. He arvioivat myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjauksia, jotka sisältävät muun muassa äskettäin kirjatun isäntämaatukisopimuksen. Viestintävälineillä on vastuu tiedottaa täysin ymmärrettävällä tavalla sopimuksen sisältö. Kansalaisten on pysyttävä ajan tasalla ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä.



Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: