maanantai 15. syyskuuta 2014

Syväjohtamista ulkopolitiikkaan



Ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtamista seurataan. Eri poliittiset tahot markkinoivat näkemyksiään, joita kansalaisten kannattaisi seurata. Ruotsin vaaleissa kansalaiset ovat ottaneet kantaa yhteiskuntaa koskettaviin kysymyksiin, Suomessa vastaavasti ensi keväänä. Ruotsissakin on pohdittu, miten maan ulko- ja turvallisuuspolitiikka tulee järjestää. Ruotsin kannanotot ja ratkaisut kiinnostavat Suomea. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan onnistuminen vaatii harkintakykyä, joka ei saa hämärtyä.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan suunnan on oltava selkeä. Tavoitteita on tarkkaan mietittävä, ja kokemusta on hyödynnettävä. Tehtyjen päätösten vaikutukset on tiedostettava. Miten edistetään muun muassa rauhanprosessia Ukrainan tilanteessa? Joudutaanko mahdolliseen pakotekierteeseen? Maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on arvostettu maailmalla. Mitkä ovat Suomen mahdollisuudet toimia rauhanvälittäjänä? Tiedotusvälineillä on vastuu tiedottaa luotettavasti ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ei saa syntyä ymmärrettävyysvajetta. Maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikan on oltava aina peruskysymyksen takana, miten luotettavissa käsissä Suomen laivan ruori on, kun laivamme seilaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. Tämän ulko- ja turvallisuuspolitiikan vertauskuvallisen ilmauksen toteuttaminen on haasteellinen, sillä muualta saattaa tulla paineita oman ulkopolitiikan harjoittamista kohtaan.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on toimittava rakentavasti. Kansalaiset arvioivatkin vastuullisten toimijoiden edesottamuksia, miten osaamisen taito näkyy politiikassa. Ovatko he kenties edistämässä rauhanprosessia, jota esimerkiksi Ukrainan kohdalla tarvitaan? Perusteltua on myös kysyä, auttavatko pakotteet yleensä, kun rauhanprosessin onnistumista tavoitellaan. Kysymyksen vastaus on päätöksenteolle haasteellinen, kuten on niin sanottu isäntämaatukisopimuskin. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka mielletään tärkeänä yhteiskunnan päätöksenteossa, jonka ratkaisujen on oltava luottamusta herättäviä.



Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: