HYVINVOINTI - Hyvinvointiin vaikuttavat yhteiskunnan järjestämät palvelut, joiden laadusta kansalaiset tekevät johtopäätöksiä.
torstai 28. elokuuta 2014
Ulkopolitiikka ja sopimukset
Ihmiset seuraavat omista lähtökohdistaan, miten yksituumaista on maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme. Jotkut vastuuhenkilöt ovat todenneet julkisuudessa, että ei ole syytä olla mitenkään huolissaan ulko- ja turvallisuuspoliittisista linjauksista. Miten on toisaalta arvioitava viimeiset tiedot, jotka käsittelevät niin sanottua isäntämaatukisopimusta? On vastattava perusteellisesti, mitä tukisopimus todella tarkoittaa maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Kyseinen merkittävä poliittinen ratkaisu on nyt ajankohtainen.
Jos talossa on "isäntä", niin on melko usein myös "renkejä". Sen on historia osoittanut käytännön tasolla. Miten käy, jos "renki" alkaakin vaatia poliittisten tilanteiden muuttuessa yhä enemmän omia toimintamahdollisuuksiaan? Onko esimerkki rinnasteinen ja aiheellinen, kun arvioidaan kaikin puolin suunniteltua ulko- ja turvallisuuspoliittista isäntämaatukisopimusta? Ulko- ja turvallisuuspoliittista tietoa on kerrattava siltä osin, miten aikaisempi 2000-luvulla tehty sopimus syntyi. Siihen näytetään vedottavan usein, mutta analyysi on jäänyt vähälle. Viestintävälineiden velvollisuus on tarkastella entisen sopimuksen vaiheita ja nykyisiä hahmotelmia.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikka koettelee henkilökohtaista osaamista ja harkintakykyä. Miten yksiselitteisesti ulko- ja turvallisuuspoliittinen sanomamme välittyy muille? Miten arvostamme asemaamme, josta muut maat ovat oppineet maamme tuntemaan? Maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruskysymys on vahvasti pidettävä mielessä, miten luotettavissa käsissä Suomen laivan ruori on, kun laivamme seilaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. Kyseinen ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruskysymyskysymys on yksiselitteinen. Maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on vietävä eteenpäin yhteistoimin. Joskus pyritään etsimään tarkoituksellisesti tukea sellaiselle ulko- ja turvallisuuspolitiikalle, jota ei kuitenkaan kannateta.
Terveisin
YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi
Kuopio
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti