sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Ulkopolitiikka ja kielikuvat


Ulkopolitiikan kohdalla on käytetty erilaisia kielikuvia, joiden avulla on hahmotettu ulko- ja turvallisuuspolitiikan tilaa. Kansalaiset miettivät, mitä heidän kuulemansa asiat merkitsevät todellisuudessa. Jotkut ovat pohtineet heidän puolestaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevia sanomisia: - Luulen, että sanonnat osataan tulkita oikein. Tässä arvioinnissa on unohdettu tuttu kansanviisaus: - Luulo ei ole niin sanottu tiedon väärti.

On muitakin ulkopolitiikan yhteyteen läheisesti kuuluvia sanontoja: - Niin metsä vastaa, kun sinne huudetaan ja ehkä myös: - Niin makaa kuin petaa. Kannattaa perehtyä ajantietoon ja kansanviisauteen.

Kansalaiset ovat kiinnostuneet tietämään, onko hyväksytyllä ulkopolitiikalla jatkuvuutta. Miten osaaminen näkyy ulko- ja turvallisuuspolitiikassa? On arvioitava jatkuvasti sitä, miten luotettavissa käsissä Suomen laivan ruori on, kun laivamme seilaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. Kielikuvan avulla ilmaistu ulko- ja turvallisuuspolitiikan tavoite on haasteellinen, sillä muualta saattaa tulla paineita oman ulkopolitiikan harjoittamista kohtaan.

Kun ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevia kannanottoja esitetään, on pohdittava tarkkaan ajatusten sisältöä. Kun ulkopolitiikan alueen vastuulliset henkilöt sisällyttävät esityksiinsä kielikuvia, ulkopuoliset arvioivat niitä poliittisten tarkoitusperien kannalta. Kielikuvat muistetaan erittäin hyvin. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ei ole toimittava liian suorasukaisesti, esimerkiksi kielikuvamaisesti sanottuna: - Rohkea rokan syö.

Ulkopolitiikan suunnan on oltava selkeä, ymmärrettävyysvajetta ei saa syntyä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevat lausumat vaativat ennakkoharkintaa. Kokemusta on hyödynnettävä. Päätöksenteon on herätettävä eri osapuolten luottamusta. Tiedotusvälineiden on tiedotettava monipuolisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksistä. Kansalaiset haluavat tietää, minkä periaatteiden mukaan ulko- ja turvallisuuspolitiikka etenee.



Terveisin



YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: