sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Ulkopolitiikka ja kokemus


Ulko- ja turvallisuuspolitiikan tavoite on selvä, kun kokemusta hyödynnetään ja päätösten vaikutukset tiedostetaan. Kun asiat ovat hyvin, vastakkainasettelua kuvaava sana on tuntematon. Julkisuudessa on esiintynyt kannanottoja, jotka eivät ole olleet rakentavia ulko- ja turvallisuuspolitiikan kannalta. Jälkeenpäin on yritetty kiistää, ettei ole ollut tarkoitus lisätä vastakkainasettelua.

Ihmiset osaavat tulkita kuulemansa ja lukemansa kannanotot ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, mitä tietoa ovat saaneet eri viestintävälineiden kautta. He tietävät myös, että maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on arvostettu maailmalla. Suomella on mahdollisuudet toimia muun muassa rauhanvälittäjänä, jos poikkeavat ajatukset eivät pääse sekoittamaan hyväksi koettuja ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjauksia.

Ihmiset seuraavat tarkkaan, miten osaamisen taito näkyy ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. He mieltävät ulko- ja turvallisuuspolitiikan alueen erittäin tärkeänä yhteiskunnan päätöksenteossa. Ratkaisujen on herätettävä luottamusta. Ymmärrettävyysvajetta ei saa syntyä. ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan onnistuminen vaatii harkintakykyä, joka ei saa hämärtyä.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan onnistumista arvioitaessa on aina muistettava peruskysymys, miten luotettavissa käsissä Suomen laivan ruori on, kun laivamme seilaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. Tämän ulko- ja turvallisuuspolitiikan vertauskuvallisen ilmauksen toteuttaminen on haasteellinen, sillä muualta saattaa tulla paineita oman ulkopolitiikan harjoittamista kohtaan.



Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: