torstai 1. tammikuuta 2015

Vuosi vaihtunut odotuksin

Ajattelu ja toiminta ovat yhteydessä toisiinsa. Pohditaan esimerkiksi sitä, miten Ukrainan kriisin ratkaisua edistetään. Mietitään myös sitä, millainen on eduskunnan koostumus kevään eduskuntavaalien jälkeen. Toteutuvatko kyselyjen tulokset, joita on vähän väliä tehty? Uudenvuodenlupausten tarkastelu on myös ajankohtaista. Kiinnostavaa on todeta tässä antiikin ajalta, että vuoden alussa oli tapana luvata asioita "kaksikasvoiselle jumalalle, jonka ajateltiin pystyvän näkemään menneitä ja tulevia tapahtumia".

Uudenvuodenlupausten alkuperän selvittämisessä on mentävä tuhansia vuosia taaksepäin. Käytännön mukaan "omistajan tuli saada takaisin muun muassa toisille lainaamansa työkalut". Tässä on yhtymäkohtia nykyiseen kirjastotoimintaan, jonka mukaan asiakkaiden on selvitettävä ennen vuoden vaihetta vastuitaan. Kun asiat on järjestetty kuntoon, kirjojen lainaaminen jatkuu ja toivotaan vain aktiivista kirjastopalvelujen käyttöä.

Ajankohtaiset tapahtumat virittävät myös keskustelua:

- Omakohtaiset uudenvuodenlupausasiat melkein unohtuivat, kun tarkasteltiin historian vaikutusyhteyksiä nykyaikaan.
- Periaatteeni on ollut, että minä en tee uudenvuodenlupauksia.
– Samaa mieltä olen minäkin periaatehenkilön kanssa. En minäkään mitään lupaile.
– Miten vastauksiin on suhtauduttava? Olen sitä mieltä, että edellä mainitut vastaukset sisältävät uudenvuodenlupauksia. Ne ovat vain niin sanottuja ”en tee –lupauksia", jotka kilpailevat hyvin vaalilupausten kanssa. Seurataan tarkkaan, mitä tapahtuu kevään eduskuntavaalien yhteydessä.
- Mennään asioissa eteenpäin. Nostatteko kahvikuppeja, joiden alle on laitettu uudenvuoden ennusmerkkejä? Ovatko tinat ja raketit mielestänne heräteostoja, kun ostatte niitä?
- Ovatko sanaleikit teille tuttuja? Jos vastaaja naurahtaa kysymyksen johdosta, hän joutuu antamaan jonkin pantin. Pantin saa takaisin, kun henkilö suorittaa toisten määräämän luovan tehtävän.
- Onko teillä mielessänne muitakin uudenvuoden asioita, joita kulttuurin kannalta pitäisi säilyttää?
- Hyvää uudenvuodenpäivää.



Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: