maanantai 26. tammikuuta 2015

Kirkko ja sanoma

Henkilöt tapasivat ja pohtivat aluksi muun muassa ajankohtaisia rakennusten lämmitysasioita ja lumitöitä. Valtakunnan asioita sivuttiin kysymysten muodossa. Miten hyvin päätöksenteko toimii sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisessä? Miten työllisyys ja kestävyysvaje saadaan hallintaan? Ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtamista oli myös perusteltua miettiä.

Keskustelusta erottuivat lisäksi seuraavat asiat:

Talvirenkaiden vaihto on edessä, sillä renkaiden kulutuspinta alkaa olla lopuillaan. Renkaiden kohdalla ei kannata säästää: turvallisuus on tärkeä. Ihmisten kulkemista suojateillä on seurattava valppaina. Heijastimen ja kypärän käyttö ovat paikallaan liikkuessa.

Turvallisuuteen kiinnitetään huomiota myös silloin, kun liikutaan luonnossa. Kesällä oli Kuopio - Jukola 2014 -suunnistustapahtuma, jossa olin toimitsijana. Tilaisuuden suojelijana oli tasavallan presidentti. Olet varmaan lukenut verkossa olevan artikkelini: "Kuopio - Jukola piti nähdä ja kokea".

Kuopio - Jukolan tapahtuma kiinnosti minuakin, mutta sen ajankohta ei sopinut työkiireiden vuoksi. Onneksi on vielä töitä. Monet ovat kokeneet irtisanomisia ja lomautuksia. Harmittaa, kun en päässyt mukaan ainutlaatuiseen tilaisuuteen. Sehän on ollut tärkeää vapaaehtoistoimintaa. Kirkon toiminnassakin on vapaaehtoistyötä.

Kirkon luottamushenkilönä oleminen on vapaaehtoista toimintaa. Eri tehtävissä toimiessa voidaan vaikuttaa myönteisesti ihmisten hyvinvointiasioiden toteutumiseen. Kirkkoa koskevissa asioissa tarvitaan eri tahojen yhteistyötä. Mitä mieltä olet kirkkoon kuulumisesta?

Ihmiset pohtivat kirkkoon kuulumista. Kirkolla on toimintoja, jotka ilmaisevat elämänarvoja ja perhetapahtumia. Tilastot kertovat myös sen, että kirkko on merkittävä instituutio. Prosenttiluvut ovat korkeita. Kirkosta eroamiset kuitenkin huolestuttavat.

Kirkolle ovat tärkeitä oikeudenmukaisuuden ja solidaarisuuden arvot ja niiden toteutuminen yhteiskunnassa. Ihmisiä koskevissa ratkaisuissa kunnioitetaan ihmisarvoa. Päätöksenteossa mietitään, mitkä arvot toteutuvat palvelujen muodossa. Itä-Suomen yliopisto järjesti syyskuun alussa 2014 kansainvälisen symposiumin, johon osallistuin tutkijana. Olen osallistunut äskettäin myös Helsingissä pidettäville Educa- messuille ja Suomen tietokirjailijoiden jäsentilaisuuteen.

Ihmiset arvioivat kirkkoa esimerkiksi siten, tuntuuko se heistä "lämpimältä lähiyhteisöltä" vai "etäiseltä laitosmaiselta toimijalta". Asioita tarkastellaan myös siltä kannalta, onko yhteisön toiminta ollut mahdollisesti niin sanotusti "sisäänlämpiävää".

Jos kirkon toiminnoissa tunnistetaan "sisäänlämpiävyyttä", onko ongelman vähentämiseksi suunniteltu keinoja, "räppänöitä", jotka auttavat tarvittaessa. Kirkon toiminnoissa on otettava huomioon yhteiskunnan eri väestöryhmät.

Yhteiskunnassa on haasteita: perheet ovat tukemisen arvoisia, vanhuspalvelujen ja omaishoitajien kysymykset on ratkaistava, sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuus on sisäistettävä ja koulutuspalvelujen laadullinen kehittäminen on myös tärkeä.

Kirkko huolehtii oppinsa ja perinteensä mukaisesti kristillisestä kasvatuksesta. Esillä olevien asioiden on tuettava muun muassa lasten ja nuorten kasvua. Ihmisten on koettava kirkon tuotokset hyvinvointia edistävinä. Voidaan myös kysyä, miten hyvin "kirkkolaivaa luotsataan kirkon sanoman merillä".

Kirkkoa tarvitaan voimavarojensa puitteissa päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten haasteellisessa kasvatus- ja opetustyössä. Yhteistyön monipuolinen kehittäminen on tärkeää.

Kirkon päätöksenteon ratkaisut vaativat tietoa, taitoa ja kokemusta. Eri väestöryhmiä on kuultava mahdollisimman hyvin. Tarvittavan tiedon lisääminen tapahtuu alhaalta ylöspäin. Yleisesti voidaan todeta, että vapaaehtoista toimintaa on runsaasti yhteiskunnassa. Lukijat ovat mieltäneet monia asioita, joita olisi pitänyt tässä vielä käsitellä kirkon toimintaympäristön osalta. Mikä olisi tilanne, jos vapaaehtoistyötä tekevät ilmoittaisivat lopettavansa talkootyönsä? Varmaan monet tärkeät yhteiskunnan toiminnot pysähtyisivät. Miten kävisi kirkon toimintojen?



Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: