maanantai 11. tammikuuta 2016

Kokoukset ovat erilaisia

Vuosi on vaihtunut, jolloin arvioidaan mielellään edellisen vuoden tapahtumia ja saavutuksia. Viestintävälineiden kautta saatua tietoa on seurattu tarkkaan. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan alaan kuuluvia merkittäviä kokouksia on pidetty Suomessa. Voidaan kysyä vuoden 2015 Etyjin juhlakokouksen kohdalla, miten syvällisesti perehdyttiin vuoden 1975 Etyjin juhlakokouksen sisältöön.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan kiire on vaikuttanut vuoden 2015 Etyjin juhlakokouksen järjestelyihin. Perusteltua on kysyä, ehditäänkö kiireessä hahmottaa kokouksen kaikkia puolia. Jos asioiden suunnittelu olisi ollut huolellisempaa, vuoden 2015 Etyjin juhlakokouksella olisi ollut paremmat edellytykset käsitellä Euroopan polttavia kysymyksiä ja ratkaisuja.

Vuonna 1975 Suomi toimi ansiokkaasti Etyjin juhlakokouksen isäntänä: järjestettyä tilaisuutta arvostettiin. Juhlakokouksessa löydettiin "Helsingin henki". Vuoden 1975 Etyjin juhlakokouksen saldo on vaikuttanut monella tapaa ihmisten elämään. Miten on käynyt vuoden 2015 Etyjin juhlakokouksen kohdalla? Saavutettiinko kaikin puolin ne tavoitteet, joita kokouksella oli tarkoitus saavuttaa?

Osaaminen näkyy ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, jos ymmärrettävyysvajetta ei synny. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on keskeistä kysymys, "millaisissa käsissä Suomen laivan ruori on, kun seilaamme ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä". Kyseinen ilmaus on haastava, sillä harjoitettua ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa tulkitaan johtopäätöksin.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan tavoite on selkeä, kun päätösten vaikutukset tiedostetaan ennakkoon. Eri tahojen harkitut kannanotot tukevat hyväksi koettuja ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruslinjauksia. Pitkään on ollut tiedossa, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on arvostettu maailmalla. Tämä on tehnyt mahdolliseksi sen, että maamme on voinut toimia välitystehtävissä.

Perusteltua on pohtia vuoden 2015 Etyjin juhlakokouksen antia vuoden 1975 Etyjin juhlakokouksen saavutusten perusteella. Miten on käynyt "Helsingin hengen", joka lienee ollut isäntämaan, Suomen, tavoite? Poikkeavat ajatukset ja menettelyt saattavat vaarantaa koetellun ulko- ja turvallisuuspolitiikan jatkumisen.


Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Ei kommentteja: