Ulko- ja turvallisuuspolitiikan ohella mietitään sisäpolitiikan alueen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen ratkaisuja. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta pohtii omalta osaltaan, miten sosiaali- ja terveydenhuolto järjestettäisiin oikeudenmukaisesti Suomen "joka kolkassa". Perustuslakivaliokunta valvoo asioiden lain mukaista kulkua. Lopullisen päätöksen tekee eduskunta säätäessään sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskevan lain.
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kokonaisvaltaisessa ratkaisussa on tiedettävä tarkkaan koko maassa asuvien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tarpeet. Kotouttamisesta on huolehdittava. Kustannusten maksamisjärjestelmän on oltava kunnossa. Mielenkiintoista on nähdä, miten eduskunnan perustuslakivaliokunta suhtautuu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kohdalla palvelujen yhtiöittämisratkaisujen perusteluihin, kun ne tulevat myöhemmin mahdollisesti eteen.
Voidaan kysyä, ottaisivatko yhtiöt kokonaisedun huomioon. On mietittävä, miten valtio, kunta ja kuntayhtymä toimivat markkinoiden kilpailutilanteessa. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen toimintakriteerien on oltava selkeät. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen "kaavailuissa" on esitetty monia vaihtuvia malleja, joiden seuraaminen on ollut vaikeahkoa. Johtajuutta on perättävä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kohdalla.
Perustuslain mukaiset suunnitelmat auttavat lopullista eduskunnan päätöksentekoa, kun ratkaistaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen ja rahoituksen kysymyksiä. Kuntia on tarkkaan kuultava sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen palveluratkaisuja tehtäessä. Kokemuksen ja tutkimuksen kautta saatu tieto auttaa, miten suuria kysymyksiä, kuten sosiaali- ja terveydenhuollon uudistustakin, tulisi lähestyä. Kuntarakenteita, velkaantumista, työllisyyden parantamista ja koulutusasioita koskevat kysymykset ovat päätöksenteon haasteita.
Terveisin
YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi
Kuopio
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti