lauantai 30. huhtikuuta 2016

Vappuna keskustellaan

Vappuna, suomalaisen työn päivänä, käydään toreilla. Kuunnellaan, mitä poliittiset tahot esittävät Suomen hyväksi tekemästään työstä ja miten Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa luotsataan "itse, omin käsin, ilman apua" ulko- ja turvallisuuspolitiikan haastavilla merillä. Julkisuudessa on pohdittu Suomen ja Ruotsin ulko- ja turvallisuuspolitiikan ratkaisuja pienten maiden näkökulmasta: Sveitsin ulko- ja turvallisuuspolitiikan menettelyt ovat jääneet vähälle huomiolle.

Sveitsin asema ja kehitys kiinnostaa. Miten se on löytänyt paikkansa pienenä maana Euroopassa? Voidaan kysyä, millainen on ollut Sveitsin poliittinen työmotivaatio hoitaa asioitaan. Olisiko Sveitsistä opittavaa?

Viime vappuna kerrottiin sisäpolitiikan alueella tehtävistä toimista. Suomea tullaan kehittämään: velkaantumiseen puututaan, työttömyyttä vähennetään, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus menee eteenpäin ja koulutuksesta ei leikata. Päätöksenteon työmotivaatio näytti olevan korkealla. Sisäpolitiikan ja ulko- ja turvallisuuspolitiikan päätöksenteon tulokset ovat arvioitavana tänä vappuna kansalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden kannalta. Kotouttamisen kysymykset askarruttavat.

Vappuna, suomalaisen työn päivänä, keskustellaan asioista näinkin:

- Historiasta on vaikutusyhteyksiä nykyaikaan, muun muassa ajankohtaisten vappukokkojen polttaminen. Sinä olet puhunut monessa yhteydessä työmotivaatiosta, jonka tarkastelu sopii hyvin työn päivään.

- On motivoivaa kuulla, että toimintani kiinnostaa enemmänkin, jopa vappuna. Vappu on liputuspäivä, jota vietetään perinteisesti.

- Aikaisemmin olemme todenneet antiikin aikaan liittyvissä keskusteluissamme, että vuoden alussa oli tapana luvata asioita "kaksikasvoiselle jumalalle, jonka ajateltiin pystyvän näkemään menneitä ja tulevia tapahtumia", joita ovat esimerkiksi vapun sään ennustaminen.

- Työmotivaatiota pidetään yllä ja tehostetaan hyvällä johtamisella ja päätöksenteolla. Työolot ja työpaikan ilmapiiri ovat tärkeitä työmotivaation kannalta.

- Vappu on tulossa, kevennykset lienevät paikallaan, vaikka on kysymys arvostetusta suomalaisen työn päivästä. Ilmeestäsi jo näkyy, että sinulla on mielessä Kuopion Inkilänmäen korkeudelta jotain huumorisävytteistä kerrottavaa, jota esitit Itä-Puijon asukasyhdistys ry:n yhteislaulutilaisuudessa viime sunnuntaina 24.4.2016.

- Mitähän tuohon vielä lisäisin? Niin, seuraava kysymyssarja juolahti mieleen, kun kiiruhdin mäkeä ylös Kuopion Tätilässä pidettävään perinteiseen laulutilaisuuteen. Totean tässä, että minulla on työmotivaationi korkealla. - Haluan tietää, miten korkealla. - Se on toisessa kerroksessa, sillä teen huoneremonttia. - Työmotivaatiosi on aika korkealla. Minulla on taas instrumentin soittamiseni työmotivaatio korkealla. - Voitko kertoa, miten korkealla? - Soitan toisella tasolla. Mitenkähän kukin vastaukseni tulkinnee? - Jäädään odottelemaan tämän kirjoituksen lukijoiden työmotivaatiota, joka ilmenee lukemisen määränä ja kommentointeina.


Hyvää suomalaisen työn päivää.

Vapputerveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: