maanantai 22. tammikuuta 2018

Presidentinvaalit

Tiedotusvälineissä on viestitetty erilaisista tapahtumista. Pyry- ja Lumi-nimet ovat tulleet talven keskellä hyvin tutuiksi. Presidentinvaalien ennakkotunnelmia on myös seurattu. Toreilla on keskusteltu 28.1.2018 tapahtuvasta tärkeästä koetuksesta. Perustava kysymys on, saadaanko toteutetuksi "niin sanottu koko kansan presidenttiys". Kuntien keskusvaalilautakunnissa presidentinvaalien vaalivalmistelut on viety pitkälle lain edellyttämällä tavalla.

Julkisuudessa on ollut tietoa presidentinvaaleja koskevista järjestelyistä ja ennakkovaaleista. Toiminnoissa ovat tärkeitä viestintäkasvatuksen periaatteet. Demokratian pelisääntöjen noudattamista arvioitaessa kiinnitettään huomiota toimijoiden eettiseen vastuuseen siitä, mitä puhutaan ja millä tavoin puhutaan.

Asiaan liittyen Kallion kirkossa pidettiin 21.1.2018 ehdokkaiden henkilökohtainen tentti. Vastaajina olivat SDP:n Tuula Haatainen, vihreiden Pekka Haavisto, perussuomalaisten Laura Huhtasaari, vasemmistoliiton Merja Kyllönen, valitsijayhdistyksen Sauli Niinistö, RKP:n Nils Torvalds, keskustan Matti Vanhanen ja valitsijayhdistyksen Paavo Väyrynen. Kyseiset ehdokkaat vastailivat omista lähtökohdistaan toimittajien mielestä oleellisiin kysymyksiin. Ohjelman seuraajat arvioivat, miten hyvin kysymykset ja vastaukset olivat toisiinsa nähden yhteneviä.

Ohjelman seuraajat muistelevat myös sitä, miten presidentit on kulloinkin valittu ja miten pitkään he ovat olleet tekemisissä ulko- ja turvallisuuspolitiikan alueen tehtävissä. Tärkeä kysymys maamme kannalta on se, miten luotettavasti laivamme seilaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. Politiikan hoitaminen on yhteydessä osaamiseen, jossa sisäistetään yhteiskunnan tavoitteet ja sen moniarvoisuus.

Erilaisia kysymyksiä tarkastellaan myös koulujen historian ja yhteiskuntaopin tunneilla. Oppitunneilla käsitellään opetussuunnitelmassa olevia asioita, joihin kuuluu demokratian käsitteen alkujuurien oppiminen. Älypuhelinviestimien avulla etsitään tietoa presidenttiehdokkaista ja kysytään, kukahan ehdokkaista valitaan tammikuussa 28.1.2018 pidettävissä vaaleissa Suomen tasavallan presidentiksi ja kuka parhaiten onnistuisi Suomen perustuslaillisten tavoitteiden toteuttamisessa. Tehtävä on haasteellinen.

Ennakkotietojen lukujen valossa kysytään myös, tarvitaanko tammikuun 2018 presidentinvaaleissa ehkä vain yksi kierros. Voidaan kysyä laaja-alaisempiakin asioita, miten hyvin tunnetaan historiassa ihmiskuntaa koskettavia päivämääriä. Kun mietitään kysymyksiä, nähdään, millä tavoin historian asioita osataan tai muistetaan.

Erilaisia kysymyksiä pohdittaessa tulee vastaan henkilöitä, joita on opittu tuntemaan henkilökuvien kautta. Kulttuurihenkilöt ja valtiomiehet muistetaan. Luottamusta herättävät toiminnot jäävät mieleen. Tasa-arvon käsitteen kohdalla mietitään, miksi melko usein ihmisiä erotellaan herkästi ja ollaan huolissaan jopa ihmisarvoa koskevista asioista.

Yhteiskunnan toimintaan liittyvät kysymykset motivoinevat tutkimaan, miten asiat ovat todellisuudessa. Päätöksenteko on yhteydessä palvelujen saatavuuteen ja laatuun. Koulutuspalvelujen kohdalla on arvioitava kouluopetuksen sisältöä ja PISA:n lukemistehtävien, matematiikan ja luonnontieteiden kokeiden tutkimusten tuloksia. Yhteiskunnan hyvinvointiasiat ovat puhuttelevia, kuten ovat presidentinvaalitkin.



Vuoden 2018 terveisin



YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi

Suomen tietokirjailija

http://www.veikkovilmi.fi.


Kuopio

Ei kommentteja: