tiistai 13. marraskuuta 2012

Näin ei pitänyt tapahtua Talvivaarassa

Olen kirjoittanut artikkelin ”Enemmän tai vähemmän ihmeteltävää”. Kyseisessä kirjoituksessani sain lukijan kiinnittämään huomiota ihmisiä huolestuttavaan Talvivaaran tilanteeseen. Talvivaara on virittänyt runsaasti keskustelua julkisuudessa. Asian käänteitä seurataan tarkkaan. Nyt vuotokohdat on saatu hallintaan, mutta kohta vuodot jatkuvat. Pohjavesien kohtaloakin mietitään. Erilaiset asiat nousevat esille. Tämä on ymmärrettävää, sillä kysymys on suuresta ongelmasta, jota ei pitänyt tapahtua. Taloudelliset arvot ovat olleet toiminnan ytimenä.

Talvivaaran hankkeessa valvonnan merkitys on keskeistä. Onko niin käytännössä tapahtunut? Valitettavasti suunnittelu ei ole osannut riittävän hyvin ennakoida Talvivaarasta aiheutuvia ympäristövaikutuksia. Mikä on toisaalta päätöksenteon osuus? Onko asioista päätetty liian vähäisen tiedon perusteella? Huolestuneet kansalaiset odottavat nyt oikeita ja nopeita päätöksiä. Saadaanko tilanne korjatuksi?

Jotkut ovat esittäneet, että Talvivaaran tuotanto olisi käynnistettävä uudelleen mahdollisimman pian. Miten he arvioivat luonnon merkityksen vallitsevissa oloissa? Suurissa ratkaisuissa kiire ei ole perusteltua. Ehkä niin ei ole ajateltukaan tehdyn Talvivaaran kohdalla. Joka tapauksessa virheitä on tapahtunut. Joskus voidaan ihmetellä, miten muualla tapahtuu kaikenlaista. Tämä Talvivaaran esimerkki kertoo siitä, että on arvioitava huolella omaakin toimintaa.


Terveisin
YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Ei kommentteja: