torstai 15. marraskuuta 2012

Päättäjien tietämys ja Talvivaara

Kansalaiset seuraavat tarkkaan, mitä päättäjät sanovat Talvivaarasta. Päätökset ovat perustuneet arviointeihin, ettei nykyisenlainen tilanne olisi päässyt syntymään. Talvivaaran hankkeessa on hallittava luonnontieteellisiä lainalaisuuksia. Miten päättäjät ovat perehtyneet luonnontieteisiin ja teknisiin ratkaisuihin? Talvivaara on ympäristön kannalta rakennelma, joka vaatii vankkaa tietämystä virheiden välttämiseksi. Talvivaara on nostattanut mielenosoitusten saattelemana vilkasta keskustelua, jossa on korostettu ympäristöasioiden merkitystä.

Julkisuudessa on esitetty Talvivaaran tuotannon nopeaa käynnistämistä. Ovatko esittäjät hahmottaneet ongelmaisen ympäristötilanteen, joka saattaa aiheuttaa ihmisille terveysuhkaa? Talvivaaran kohdalla on tehty ehkä kiireellä vääränlaisia päätöksiä: taloudelliset arvot lienevät olleet keskeisiä. Ympäristöasiat ovat jääneet taustalle. Kummastelemme muualla tapahtuvia ympäristöongelmia. Nyt meillä on lähellä omista päätöksistä aiheutunut ympäristöasia, joka pitäisi saada kiireesti hallintaan. Talvivaaran hallinnossa on tapahtunut muutoksia.

Nyt Talvivaaraa pohditaan valvonnan riittävyyden kannalta. Talvivaaran kohdalla arvioidaan myös osaamisen laatua teknisistä ratkaisuista, joita rakentaminen olisi edellyttänyt. Julkisuudessa nähdyt vuotojen paikkaukset eivät ole näyttäneet oikein luottamusta herättäviltä. Talvivaara heikentää luultavasti muun muassa alueen matkailuelinkeinojen kehittämistä. Kalastus kokee myös vaikeuksia. Miten paljon päättäjien tulisi kouluttautua, kun he tekevät esimerkiksi Talvivaaran kaltaisia suuria ratkaisuja?


Terveisin

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Ei kommentteja: