keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Sananvalinnat harkittava etukäteen

Tällä hetkellä on ajankohtainen ihmisarvon käsite, joka on syystä nostettu esille. Organisaatiossa vastuullisella paikalla oleva henkilö on esittänyt julkisuudessa sellaisia ajatuksia, joita ei voi sivuuttaa kritiikittä. Hän on käyttänyt lapsilisien poiston yhteydessä sellaisia sanavalintoja, jotka hämmästyttävät. Henkilön jälkeenpäin lausumat selittelyt ovat vain näennäisiä: arvomaailma on jo näyttäytynyt. On hyvä, kun monet ovat esittäneet voimakasta arvostelua vastuuttomista sananvalinnoista. Oikeat sananvalinnat, jotka koskettavat ihmisarvoa, opitaan elämässä kokemuksen kautta. Ihmisten on seurattava, millaiset arvot saavat sijaa yhteiskunnassa. Kun on seurannut verkossa tapahtuvaa kirjoittelua, voi huolestua. Muun muassa lapsilisien poistoa esittäneen henkilön ajatuksia ovat monet kannattaneet.

Ovatko kannattajat pohtineet asian juuria täysin? He laajentavat käsiteltävän kysymyksen helposti tukien poistamiseen yleensä, mutta ihmisarvokysymys sivuutetaan. Onko tämä menettely harkittua asennoitumista? Asioiden sisäistäminen on läheisessä yhteydessä henkilön omiin elämänvaiheisiin. Perustava kysymys on, miten hyvin on oppinut ymmärtämään ihmisarvon ihmisistä puhuessa. Jos harkitsemattomia sanontoja on käyttänyt ja lipsauttanut, paluu normaaliin päiväjärjestykseen ei tapahdu helposti. Tapahtumat muistetaan ja niitä ruoditaan. Ihmisten arvostaminen on yhteydessä tahtoon. Henkilön ajattelu kasvaa, jos hän liittää uusia näkökulmia aikaisemmin opittuihin asenteisiinsa. Henkilön itsetunto on yhteydessä oppimiseen.

Lapsilisäkysymyksestä nousseen hälyn ymmärtää täysin. Erilaiset perusarvot, kuten ihmisarvo, ovat ihmisille tärkeitä. Ihmisten suhtautuminen hälyuutiseen on ollut kokonaisvaltaista ja on yhteydessä ihmisten tarpeisiin, joihin yhteiskunnan on vastattava. Päätöksentekijöiden on huolehdittava palveluista, jotka sisältävät ihmisarvoisen sosiaali- ja terveydenhuollon. Syvällinen ajatteluprosessi auttaa päätöksentekoa, että ratkaisut menevät oikeaan suuntaan.


Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

1 kommentti:

Veikko Vilmi kirjoitti...

Kun lähetin äskettäin Uuden Suomen ja Savon Sanomien verkkosivuille artikkelini ”Sananvalinnat harkittava etukäteen”, sitä kommentoitiin välittömästi. Kiitän kaikkia henkilöitä kommenteista, joista olen keskustellut puhelimitsekin.

Kirjoituksellani olen halunnut ilmaista, että ihmisarvoa koskettavat asiat vaativat harkittuja sananvalintoja. Tämä ei tarkoita sitä, että niin sanotut spontaanit ajatukset eivät saisi sijaa. Jos sananvalinnat ovat harkittuja, niitä ei tarvitse jälkeenpäin selitellä. Puheena olevassa asiassa on niin käynyt.

Kirjoitukseni on kiinnostanut lukijoita monella tapaa. Toivon, että artikkeliani luetaan ja kommentoidaan.

Terveisin

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio