keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Koulut esillä vaalipaneeleissa

Onnistunut päätöksenteko vaikuttaa hyvinvointiin. Mitkä ovat perustelut silloin, kun esimerkiksi vetovoimaista Karttulan lukiota ollaan lakkauttamassa? Esitin tämän kysymyksen äskettäin eri puolueista oleville vaalipanelisteille, jotka näyttivät vastustavan Kuopion koulujen lakkauttamisia. Punainen kortti nousi kaikilta. Tämä kannanotto muistetaan. Vaalien läheisyys vaikutti ehkä ehdokkaiden mielipiteisiin. Kysyin myös, miten Länsi-Puijon koulun ahtausasiat ja koulujen ilmanlaadun kysymykset ratkaistaisiin lasten ja henkilökunnan kannalta hyvin. Päätöksenteossa on tehtävä oikeita valintoja myönteisen kehityksen turvaamiseksi. Oppilaiden hyvinvointi on riippuvaista siitä, miten läheltä koulutuspalveluja saadaan. Kasvatuksen laatua on arvioitava varhaiskasvatuksesta lähtien. Toiminnasta vastaavien henkilöiden on sisäistettävä käytäntöä palvelevia tekoja.

Yhteiskunnan kannalta on tärkeää sellainen hyvinvointijärjestely, että sen jäsenillä on hyvät edellytykset tyydyttää turvallisuuden tarpeitaan. Lapset ja nuoret joutuvat elämään melko usein sellaisissa oloissa, että on tehtävä lastensuojelullisia ratkaisuja, joiden kanssa koulutkin joutuvat tekemisiin. Lasten ja nuorten turvallisuutta uhkaavia tekijöitä yritetään estää tekemällä jopa huostaanottopäätöksiä, joiden tarve on lisääntynyt. Perhekotitoiminnan avulla on pyritty muun muassa vaikuttamaan lasten ja nuorten kasvuun myönteisesti. Tärkeää on kehittää perustarpeiden tyydyttämistä.

Lapsia ja nuoria on tuettava monin tavoin. Huoltajien on varattava aikaa lapsen kasvulle. Arvioinneissa kysytään esimerkiksi, miten hyvin ovat toteutuneet lasten ja nuorten harrastusmahdollisuudet ja vuorovaikutus samanikäisten kanssa. Yhteenkuuluvuuden ja itsensä toteuttamisen tarpeiden tyydyttäminen ovat tärkeitä. Lapsia ja nuoria on kuultava tarkoin, kun ehkäistään sosiaalisia ongelmia. Perheen sosiaalinen ympäristö, jos se toimii vastuullisesti, vaikuttaa myönteisesti lasten ja nuorten kehitykseen. Jos huoltajilla on voimavarojen puutetta toimia riittävän hyvin kasvatustehtävässään, heitä on tuettava. Jos puututaan perheen asioihin, on mietittävä tarkoin, miten pitkälle ulottuu perheen itsenäinen päätöksenteko.



Terveisin

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

1 kommentti:

Veikko Vilmi kirjoitti...


Päätöksenteko vaikuttaa Kuopion kouluasioiden kehittämiseen. Millaisia olisivat koulujen opetustuntimäärät? Savon Sanomissa on sivuttu asiaa, jonka nimi on ”Vastakkain opetus ja seinät”. Kuopion kaupunginvaltuusto päättää lähiaikoina, leikataanko tuntimääriä ja tapahtuuko opetus tuntijaon alarajalla. Eräässä vaalipaneelissa Kuopion kaupunginvaltuustoon pyrkivät eivät kannattaneet heikennyksiä. He eivät myöskään hyväksy koulujen lakkauttamisia. Mitä tapahtuu kohta käytännössä, kun päätettävät asiat tulevat esityksinä eteen? Tilaisuutta seuranneet muistavat hyvin, mitä mieltä eri puolueiden edustajat olivat. Kysymyksiä riittää. Avataanko vuonna 2011 hyväksytty kouluverkostosuunnitelma? Miten Kuopion koulusuunnitelmat etenevät Airakselan ja Hirvilahden koulujen osalta? Millä tavoin Kuopion uusi kaupunginvaltuusto toimisi kouluverkostoasioissa?


Terveisin

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio