tiistai 9. lokakuuta 2012

Veteraanien kuntoutusrahat esille Kuopiossa

Olen pohtinut yhteiskunnan palveluja koskevia kysymyksiä, muun muassa veteraanien kuntoutusta. Olen miettinyt myös palvelujen laatua, johon suunnittelu ja päätöksenteko vaikuttavat. Tuloksia arvioitaessa laatua on se, kun palvelut ovat saatavilla tai saavutettavissa. Laatua on myös se, kun asiointitilanne on inhimillistä ja kohtelu hyvää. Henkilöstön pätevyys ja ammattitaito, palveluyksikön fyysiset puitteet, palvelujen turvallisuus ja palveluyksikön toimintavarmuus vaikuttavat myös palvelujen laatuun. Yhteiskunnan toimintoja on arvioitava päätöksenteon laadun näkökulmasta. Esimerkiksi veteraanien kuntoutus on yhteydessä siihen, miten hyvin kuntoutukseen tarkoitetut rahamäärät kohdentuvat veteraaneille. Tässä kohdassa on ilmennyt puutteita.


Uusi Suomi on järjestänyt tämän syksyn 2012 aikana kunnallisvaalikiertueita monilla paikkakunnilla, muun muassa Kuopiossa lokakuun 2. päivänä. Valtuustosalissa järjestetyssä tilaisuudessa käsiteltiin sosiaali- ja terveydenhuoltoa, joiden yhteydessä mainittiin kuntoutus. Keskustelussa nostin esille veteraanien kuntoutusrahat, joita Kuopio on joutunut palauttamaan. Tämä merkitsee sitä, että kaupungin vastuuhenkilöillä ei ole ollut asioiden hoito oikein hallinnassa. Vastuuhenkilöiden olisi pitänyt ottaa yhteyttä veteraanijärjestöihin, joilla on tieto kuntoutusta tarvitsevista veteraaneista. Tässä kohdassa ei ole perusteltua sanoa, että veteraanit eivät ole osanneet hakea avustusta. Voivatko kaikki veteraanit itse hakea? Luodun organisaation olisi pitänyt ottaa yhteyttä veteraaneihin, jolloin asia olisi hoitunut. Organisaation tulee olla palvelujen tarvitsijoita varten eikä toisinpäin.


Uusi Suomi on huomioinut veteraaneja koskevan asian, jonka esitin Kuopion valtuustosalissa 2.10.2012. Lehden verkkosivuilla on alla oleva teksti, joka kuvaa toimintaani.


”Kuntavaalikiertue 2012
Merkittävä osa veteraaneille merkityistä kuntoutusrahoista on jäänyt Kuopiossa käyttämättä, koska veteraanit eivät ole olleet tietoisia eduistaan. Syyttävä sormi osoittaa Kuopion kaupungin suuntaan, sillä se ei ole tiedottanut tarpeeksi selkeästi, miten kuntoutustukea voi saada.
Asian nosti esiin tietokirjailija, kunnallisvaaliehdokas Veikko Vilmi Uuden Suomen kuntavaalikiertueen Kuopion tilaisuudessa. Käyttämättä jääneiden rahojen yhteissumma liikkuu kymmenissä tuhansissa euroissa.
- Veteraanit eivät ole osanneet hakea avustusta kattavasti, mutta onneksi käyttämättä jääneet rahat siirretään ensi vuoden pottiin. Tietenkin on ikävää, että näin on kuitenkin päässyt käymään, harmitteli tapahtunutta panelisti ja kuntavaaliehdokas Marko Auvinen (vihr.).”


Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: