sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusesitystä viivytetään

Kun on seurannut muun muassa vaalipaneeleissa esitettyjä mielipiteitä kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä, ei voi sivuuttaa kysymyksiä. Vaalipanelistien näkemysten toteutuminen on vain nimellistä, sillä valtakunnan tason kaavaillut päätökset puuttuvat. Hallituspuolueiden lupaamat sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusesitykset etenevät hitaasti. Kunnallisvaalitko pelottanevat? Kuntien on perusteltua tietää jo ennen kunnallisvaaleja, mitä hallituspuolueet aikovat todella esittää sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännöksi. Kuntalaiset kohtaavat myöhemmin omassa arjessaan esitysten tulokset.

Yhteiskunnan toimivuuden kannalta suuri kysymys on kuntarakennekaavailu, joka on selvästi keskittävä. Kuntien vaihtelevia lukumääriä kyllä esitetään ja on esitetty, mutta tarvittavia tutkimuksia puuttuu. Mistä luvut on saatu? Jos halutaan onnistua hyvinvointitavoitteissa, sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisujen on kuljettava yhtä matkaa kuntarakenteiden kanssa. Kuntien palveluja koskevissa ratkaisuissa ei ole mahdollista vastata seikkaperäisesti sosiaali- ja terveydenhuollon kysymyksiin, kun suunnittelun ja päätöksenteon ongelmat ovat ylemmällä eli valtiovallan tasolla.

Kunnat vaikuttavat voimavarojensa puitteissa saatavilla olevien tai saavutettavissa olevien palvelujen laatuun, palvelujen turvallisuuteen ja palveluyksiköiden toimintavarmuuteen. Tavoitteiden saavuttaminen on yhteydessä valtiovallan päätöksenteon ratkaisuihin. Kuntalaisia kiinnostavat eritoten terveyspalvelujen yksityistämiskysymysten seurausvaikutukset. Sosiaali- ja terveydenhuollon laadunvarmennus on yhteydessä siihen, miten valtiovalta kohdentaa voimavaroja kuntiin. Valtiovallan on ilmaistava suunnitelmiaan ennen ajankohtaisia kunnallisvaaleja.

Terveisin

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi
Kuopio

Ei kommentteja: