sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Ulkopolitiikka ja tulevaisuus


Kansalaiset seuraavat ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimintoja. He haluavat pysyä ajan tasalla, millaisia päätöksiä kulloinkin tehdään. Kansalaiset arvioivat vastuullisten toimijoiden edesottamuksia, miten osaamisen taito näkyy politiikassa. He ovat tietenkin kiinnostuneita ajankohtaisesta ulkoministeriön tulevaisuuskatsauksen "yksittäisestä lauseesta": "Miksi se piti sisällyttää tulevaisuuskatsaukseen, kun tiedossa oli Suomen kansainvälisen aseman selkeä ja hyväksytty ulkopoliittinen linjaus olemassa?"

Puheena oleva "yksittäinen lause" on kovaa ulkopoliittista tekstiä, jonka merkitystä on yritetty vähätellä. Kun poliittisia tekstejä kirjoitetaan, on jokainen yksittäinen lause ja ajatus mietittävä tarkkaan. Kun ulko- ja turvallisuuspolitiikan vastuulliset henkilöt ovat sisällyttäneet katsaukseensa "kyseisen lauseen", ovatko he tarkoituksella pyrkineet markkinoimaan omia poliittisia näkemyksiään? Kansalaiset haluavat tietää, minkä periaatteiden mukaan maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa toteutetaan.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan suunnan on oltava selkeä. Tavoitteita on tarkkaan mietittävä, ja kokemusta on hyödynnettävä. Ulko- ja turvallisuuspoliittisten lausumien kirjoittaminen vaatii harkintakykyä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan alue on tärkeä yhteiskunnan päätöksenteossa, jonka ratkaisujen on oltava luottamusta herättäviä. Tiedotusvälineiden on tiedotettava luotettavasti ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksistä ja ratkaisuista.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ei saa syntyä ymmärrettävyysvajetta. Ruotsi, jota Suomessa seurataan tarkkaan, on ilmaissut selkeästi oman ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjauksensa. Maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikan on tiedostettava peruskysymys, miten luotettavissa käsissä Suomen laivan ruori on, kun laivamme seilaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. Tämän ulko- ja turvallisuuspolitiikan vertauskuvallisen ilmauksen toteuttaminen on haasteellinen, sillä muualta saattaa tulla paineita oman ulkopolitiikan harjoittamista kohtaan.



Terveisin



YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi



Kuopio

Ei kommentteja: