perjantai 26. kesäkuuta 2015

Ulkopolitiikka ja ennakointi

Ennakointi on tärkeää ulkopolitiikassa. Perustellusti kysytään, miten itsenäistä on maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikka Euroopan unionissa. Liittovaltion käsitteen analysointi on jäänyt jostain syystä vähälle huomiolle julkisuudessa. Tiedotusvälineet esittänevät, mitä ovat liittovaltion tunnusmerkkejä. Mitkä tehdyt päätökset esittävät jo mahdollista liittovaltiokehitystä? Tärkeitä kysymyksiä ovat lisäksi ne, miten rakentavia suhteita maallamme on ollut eri tahoille ulkopolitiikan kautta.

Jos maamme ei pystyisi toteuttamaan omista lähtökohdistaan valittua ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, nousisi helposti mieleen liittovaltion käsite. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan laadun varmistaminen vaatii vaikutusyhteyksien tietämistä. Myös taloudellisia tunnuslukuja kuvaavat ennusteet ovat olleet puhuttelevia. Päätöksenteko on yhteydessä arvolähtökohtiin, jotka liittyvät esimerkiksi pakolaiskysymysten ratkaisuihin.

Maamme on kysyttävä itseltään Euroopan unionissa ollessaan, "miten luotettavissa käsissä laivamme ruori on, kun seilaamme ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä". Vastaus on haastava nyt ratkaistavien kysymysten aikoina. Voidaan kysyä myös, mitä on niin sanottu reaalipolitiikka. Ovatko joidenkin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevat kannanotot olleet liian suoraviivaisia, ja rakentavuus on puuttunut? Päätöksenteon seurauksia on arvioitava aina etukäteen.

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen sanoman on oltava tyhjentävä ulkoapäin arvioidenkin. Viestimien on välitettävä maamme kanta ulko- ja turvallisuuspolitiikan asioihin, mitä päätöksiä ne todella sisältävät. Ulkopolitiikan on oltava kokonaisuudessaan luottamusta herättävää. Sosiaali- ja terveydenhuollon ja työllisyyden hoitaminen ovat myös haasteellisia tehtäviä. Kysytäänkin, millä tavoin hyvinvointiasioita on tarkoitus viedä eteenpäin Euroopan alueella. Monissa maissa köyhyysongelmat ovat suuria, joilla on seurausvaikutuksia.



Terveisin

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: