sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Ulkopolitiikka kulkee "pääraidetta" pitkin

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan hyvä järjestyminen on viisautta. Miten kävisikään, jos ulko- ja turvallisuuspolitiikan sisältöä vielä etsittäisiin? Ulko- ja turvallisuuspolitiikan alue mielletään tärkeänä yhteiskunnan päätöksenteossa. Ratkaisujen on herätettävä luottamusta.

Toimintaa arvioitaessa on mielessä kysymys, "millaisissa käsissä maamme laivan ruori on, kun seilaamme ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä". Ilmaus on haasteellinen, sillä harjoitettua ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa tulkitaan johtopäätöksin. Osaaminen näkyy ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, kun ymmärrettävyysvajetta ei synny.

Tavoite on selkeä, kun päätökset ovat harkittuja ja vaikutukset tiedostetaan. Kannanotot tukevat myös hyväksi koettuja ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruslinjauksia. Viestintävälineiden kautta saatua tietoa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta seurataan tarkkaan.

Tiedetään myös se, että ulko- ja turvallisuuspolitiikkaamme on arvostettu maailmalla. Tämä mahdollistaa sen, että voidaan toimia välitystehtävissä. Poikkeavat ajatukset saattavat sekoittaa "hyväksi koettuja" ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjauksia.

Tässä muistellaan vielä kahta juhlapäivää, jotka liittyvät aiheeseen ja koulutukseen. Puolustusvoimain lippujuhlan päivää vietettiin 4:ntenä kesäkuuta 2015. Reserviupseerikoulun 95-vuotista taivalta juhlittiin puolestaan Haminassa 6. kesäkuuta 2015.


Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: