Yhteiskunnan päätöksenteossa on huomioitava "Köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen päivä", jonka YK on katsonut tärkeäksi. Yhteiskunnan on toimittava siten, ettei "asunnottomuutta" esiintyisi. Perusteltua on kysyä, miten on tarkoitus ratkaista asuntoasioita koskevat kysymykset. Pakolaiset tarvitsevat myös asuntoja, mikä vaatii yhteiskunnan ponnistuksia. Asumispalvelut kuuluvat yhteiskunnan palvelujärjestelmään, jonka kohdalla on miellettävä "kokonaisturvallisuus" hyvinvoinnin kannalta. Tavoitteiden hahmottaminen vaatii syventymistä.
"Yhteiskuntasopimuksesta" on puhuttu monta kertaa. Kun on seurannut kannanottoja, käsitteen sisällön analyysi on jäänyt vaillinaiseksi. "Sopimuskäsite" on yhteydessä siihen, millaisiksi palvelujärjestelmät halutaan "neuvotella". Asumisolojen pohdinta kuuluu tärkeänä osana "yhteiskuntasopimuksen" piiriin. Kilpailutekijät on liitetty palkkakustannusten suuruuteen.
Olisiko nyt YK:n teemapäivän aikoihin kilpailutettava päätöksenteossa tarvittavia "ajatuksia" keskenään? Palvelut ovat yhteydessä päätöksenteon ratkaisuihin, jotka toteutuvat esimerkiksi "asunnottomuuden" poistamisessa. Eduskunnan on tarkkaan seurattava, miten palvelujen tarvitsijat, muun muassa asunnottomat, kokevat asuntoja koskevat päätöksenteon ratkaisut.
Yhteiskunnan palveltavuus on yhteydessä arvopohjaiseen päätöksentekoon, joka näkyy eduskunnan suhtautumisessa "vihapuheisiin", "rasismiin" ja "asunnottomuuteen". Onnistuneet ratkaisut ovat yhteydessä johtajuuteen, jossa arvot ovat "kohdallaan". Vallankäyttöä on arvioitava, mitkä ovat julkisen vallan roolit toisiinsa nähden. Perustuslain mukaan hallitus on alisteinen eduskunnalle, joka on saanut oikeutuksensa kansalta.
Demokratiassa on tiedostettava "suppean" piirin vaikutus ja "jääviyden" ongelma. Luotettavuutta pohdittaessa on tiedettävä, mitä tarkoittavat käsitteet "muodollinen" ja "asiallinen" jääviys. Eduskunnalla ja hallituksella on yhteisvastuu päätöksenteosta, joka koskettaa "asunnottomuuden" kysymystä. "Valistuneita" päätöksiä tarvitaan vältettäessä eriarvoistumisen kehittymistä. Tilanteita on tiedostettu. Ottaisiko eduskunta vastaan kansalaisaloitteen, joka kiinnittäisi huomiota "asunnottomuuden" poistamiseen?
"Köyhyydessä ja syrjäytymisvaarassa" olevia ihmisiä kiinnostavat terveysasiat. Toimeentulokysymykset ovat ajankohtaisia. Terveysasioita on käsitelty sosiaali- ja terveydenhuollon yhteydessä. Perusteltua on kysyä, miten oikeudenmukaisesti sairauspäivän karenssi sopii hyvinvointiyhteiskunnan ratkaisuihin, jotka on kehitetty vastaamaan hyvinvointitarpeisiin. Karenssin syvällinen pohtiminen on ollut riittämätöntä sairaan ihmisen "ihmisarvoisen kohtelun" kannalta.
"Sairastumisen käsite" on miellettävä siten, että sairaudentila on sosiaalisesti oikeutettu, sairastunut on vapautunut roolivelvoitteistaan ja syytön omaan tilaansa, sairastuneen ajatellaan olevan yhteistyössä apua tarjoavan kanssa ja hyväksyvän saadun avun. Luettelossa olevat asiat johdattelevat vastuulliseen päätöksentekoon, jota perustuslaki edellyttää. Perustuslakivaliokunta puuttui aikoinaan sosiaali- ja terveydenhuollon päätöksentekoon, jonka muistamme hyvin.
Nyt valvotaan "pakolaisten kotouttamista" ja "yhteiskuntaan integroitumista", jossa on onnistuttava. Eduskunnassa keskusteltiin kotouttamiseen liittyvistä asioista äskettäin. Pakolaiskysymykset ovat pitkällä ajalla tapahtuneita ulko- ja sisäpolitiikan päätösten seurauksia, joita nyt yritetään hallita. Päätöksenteossa on oltava "kokonaisvaltaista" hahmotuskykyä.
"Asunnottomuutta" koskevien asioiden ohella eduskunnan on pohdittava ja ratkaistava muitakin kysymyksiä. Mitä merkitsevät hyvinvoinnin kannalta vuosilomaoikeuden lyhentämiset, lomarahojen osittaiset leikkaukset, loppiaisen ja helatorstain palkattomuus ja koulutusleikkaukset? Eduskunnalla on edessään myös kuntarakenteita, velkaantumista, työllisyyden parantamista koskevia haasteita, joiden onnistuneet ratkaisut vaativat perustuslain suuntaamaa keinoa "oikeiden" päätösten tekemiseksi.
Terveisin
YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi
Kuopio
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti