tiistai 20. lokakuuta 2015

Ulkopolitiikkaa selvitettiin eduskunnassa

Suorassa lähetyksessä hallitus selvitti eduskunnalle Suomen ulkopolitiikkaa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa seurataan kiinnostuneina, sillä monet kysymykset askarruttavat ihmisiä. Miten pakolaisten kotoutuminen ja yhteiskuntaan integroituminen onnistuvat? Mitkä ovat Syyrian ja Ukrainan ratkaisut? Pakolaiskysymykset ovat seurausta ulko- ja sisäpolitiikan "laadusta", jota nyt "sulatellaan".

Useissa vaikeissa kysymyksissä suhdetoiminta, johon kuuluu henkilöiden väliset "kädenpuristukset", auttaa viemään asioita eteenpäin. "Muurit" avautuvat "viisaalla" päätöksenteolla. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan sanoman sisältö välittyy sen kautta, mitä on tehty tai jätetty tekemättä.

Eduskunnan on pidettävä "ohjat käsissä" ulko- ja turvallisuuspolitiikassa varmistaessaan ihmisten turvallisuuden perustuslain velvoitteiden "hengessä". Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on yhteydessä "kokonaisturvallisuuteen", jota pohdittiin Tampereen messuilla syyskuun 2015 alussa. Eduskunnan on vastattava kysymykseen, miten "luotettavissa käsissä laivamme ruori on, kun laivamme seilaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä".

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on arvostettu maailmalla, kun on toimittu rakentavasti edellä mainitun kuvauksen mukaisesti. Muistelemme tässä myös perustellusti ja myönteisellä tavalla Helsingissä 1975 pidettyä Etyjin kokousta. Mikä on toisaalta tänä vuonna 2015 Helsingissä pidetyn Etyjin "saldo"?

Muistelemme tässä myös sitä, mitä tehtiin Ukrainan kysymyksen noustessa esille. Miksi joitakin sovittuja tapaamisia jätettiin tekemättä? Toimintaa on arvioitava ulkopolitiikan jatkuvuuden kannalta. Suomi on ollut yleensä kriisien välitysrooleissa ja rauhanvälittäjä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on päätöksenteon taitolaji. Tiedotusvälineet pitänevät kansalaiset ajan tasalla ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Tässä viitataan hallituksen ulkopolitiikkaselvitykseen eduskunnalle.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tarvitaan kokonaisvaltaista käsitystä asioiden "painotuksista". Ulko- ja turvallisuuspolitiikan "laatu" saavutetaan yhteistoimin tehdyillä "projekteilla", joissa käytetään hyväksi "parlamentaarista" neuvonpitoa, kun politiikkaa suunnataan "oikein". Millaisia olivat "hallituksen" ja "opposition" näkemykset ulko- ja turvallisuuspolitiikasta eduskunnassa äskettäin?

Joskus ihmisiä yritetään "käännyttää" poikkeavasti toisenlaiselle ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjalle, tavoitteita haluttaisiin muuttaa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on pitkäjänteistä työtä, jonka on oltava Suomen edunmukaista, jota eduskunnassa pohdittiin äskettäin kysymysten ja vastausten muodossa. Perusteltua on kysyä jatkuvasti, miten Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiat hoituvat.



Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Ei kommentteja: