torstai 1. lokakuuta 2015

Eduskunnassa kysellään

Hyvää johtajuutta tarvitaan, kun kehitetään koko maata koskevia liikenneratkaisuja. Eduskunnan kyselytunnilla käyty keskustelu jäi "ilmaan", miten on tarkoitus edetä liikenneasioissa. Ihmisten on voitava liikkua vaivattomasti ja turvallisesti koko maan alueella. Tämä tavoite on yhteydessä arvopohjaiseen ajatteluun ja suunnitteluun. Yhteiskunnan eriarvoistumisen kehittymistä vältetään "viisailla" ratkaisuilla. Perustuslaki velvoittaa koko maan oikeudenmukaista kohtelua. Päätöksenteossa on tiedostettava yhteiskunnan moniulotteisuus.

Järjestettävien liikenneratkaisujen on herätettävä turvallisuuden tunnetta. Ihmisten elämää pohdittaessa on miellettävä niin sanottua kokonaisturvallisuus, josta Tampereen messuilla äskettäin keskusteltiin. Tampereen messujen anti lienee tuttu eduskunnan kansanedustajille ja muillekin päättäjille.

Eduskunnan kyselytunnilla puhuttiin toiminnan kilpailuttamisesta. Ratkaisuja ja hankintoja tehtäessä on pidettävä kirkkaana mielessä jääviys, jonka tulee olla aukoton. "Oikeaa" päätöksentekoa saattaa varjostaa tiettyjen tahojen "vaikutusvalta", johon muut vain yhtyvät.

Perusteltua on kysyä koko maan liikenneratkaisuja kehitettäessä, millainen on koko hallituksen ja eduskunnan yhteisvastuu päätöksiä tehtäessä. Päätöksenteon luotettavuutta arvioitaessa on tiedettävä, mitä tarkoitetaan "muodollisella" ja "asiallisella" jääviydellä.

Eduskunnan kyselytunnilla käsiteltiin myös terveysasioita, jotka koskettavat liikenneasioita. Liikenneonnettomuuksissa tapahtuvien vammautumisten kohdatessa on perusteltua kysyä, miten oikeudenmukaisesti ja ihmisarvoisesti sairauspäivän karenssi sopii tilanteeseen. Eduskunnan kyselytunnilla karenssin syvällinen pohtiminen ohitettiin.

Terveysasioissa on tunnettava sairastumisen käsite. Sairastuminen on sisäistettävä päätöksenteossa siten, että sairaudentila on sosiaalisesti oikeutettu, sairastunut on vapautunut roolivelvoitteistaan ja syytön omaan tilaansa, sairastuneen ajatellaan olevan yhteistyössä apua tarjoavan kanssa ja hyväksyvän saadun avun.

Sosiaali- ja terveysasioissa päätöksenteon on oltava sellainen, että toiminta tapahtuu perustuslain "hengessä" oikeudenmukaisesti. Päätöksenteossa on mietittävä tarkoin, miten tavoitteet saavutetaan. Mainittakoon, että perustuslakivaliokunta joutui puuttumaan aikoinaan sosiaali- ja terveydenhuollon asioissa päätöksentekoon. Perustuslakivaliokunta valvoo nyt myös ajankohtaista pakolaisten kotouttamista, jota eduskunnan kyselytunnilla sivuttiin niukasti.

Yhteiskunnan vastuulla olevaa kotouttamista arvioidaan, miten vastaanottokeskukset toimivat ruokailupalveluineen ja miten yhteiskuntaan integroitumista edistetään. Pohditaan myös sitä, miten "kansainvaelluksia" muistuttava tilanne saadaan pysymään hallinnassa. Mietitään myös sitä, lisääntyvätkö pakolaisvirrat tänne pohjoiseen vieläkin suuremmiksi. Pakolaiskysymykset ovat ulko- ja sisäpoliittisten päätösten seurauksia.

Maamme sisäpoliittisessa päätöksenteossa on ratkaistava myös muita asioita ihmisten hyvinvoinnin kannalta, mitä merkitsevät vuosilomaoikeuden lyhentämiset, lomarahojen osittaiset leikkaukset, loppiaisen ja helatorstain palkattomuus ja koulutusleikkaukset. Päätöksenteolla on edessään myös kuntarakenteita, velkaantumista, työllisyyden parantamista koskevia kysymyksiä, jotka vaativat "viisaita" vastauksia.


Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Ei kommentteja: