Julkisuudessa on esitetty kysymyksiä, jotka liittyvät päätöksentekoon. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmistelu on meneillään. Järjestyneiden palveluiden tulee herättää turvallisuuden tunnetta. Tampereella pidetyillä "Kokonaisturvallisuusmessuilla" keskusteltiin toiminnan kilpailuttamisesta ja jääviydestä hankintoja tehtäessä. Joidenkin tahojen "vaikutusvalta" saattaa vaikuttaa päätöksiin, joihin muut vain yhtyvät. Päätöksenteon luotettavuutta arvioitaessa on tiedettävä, mitä tarkoitetaan "muodollisella" ja "asiallisella" jääviydellä.
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta tehtäessä perustuslain "henki" on sellainen, että ihmiset saavat tarvitsemansa palvelut oikeudenmukaisesti. Päätöksenteossa pohditaan, mitkä ovat menettelyt tavoitteiden saavuttamiseksi. Perustuslakivaliokunta puuttui aikoinaan, kuten muistamme, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskevaan päätöksentekoon. Oppivalla päätöksenteolla on parhaat keinot ratkaista sosiaali- ja terveydenhuollon kysymyksiä, kuntarakenteita, velkaantumista, työllisyyden parantamista ja koulutusasioita.
Päätöksenteossa on ymmärrettävä, että yhteiskunta on moniulotteinen organisaatio. Terveysasioissa on hahmotettava sairastumisen käsite, jota on käsitelty niukanlaisesti päätöksenteossa. Sairastuminen on sisäistettävä siten, että sairaudentila on sosiaalisesti oikeutettu, sairastunut on vapautunut roolivelvoitteistaan ja syytön omaan tilaansa, sairastuneen ajatellaan olevan yhteistyössä apua tarjoavan kanssa ja hyväksyvän saadun avun.
Perustuslakivaliokunta joutuu valvomaan nyt erityisesti pakolaisten kotouttamista, joka on haastava tehtävä yhteiskunnalle. Kotouttamisen laadukkuutta seurataan, miten yhteiskuntaan integroituminen tapahtuu ja miten vastaanottokeskukset toimivat. Pakolaiskysymykset ovat seurausta historian saatossa tehdyistä ulko- ja sisäpoliittisista päätöksistä, joiden "satoa" nyt korjataan.
Päätöksenteossa on pohdittava ihmisten hyvinvoinnin kannalta, mitä merkitsevät ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuus ja oikeutus, vuosilomaoikeuden lyhentämiset, lomarahojen osittaiset leikkaukset, loppiaisen ja helatorstain palkattomuus vuosityöaikaa lyhentämättä ja koulutusleikkaukset.
Hyvää johtajuutta ja neuvottelualttiutta tarvitaan, että saavutetaan tuloksia. Yhteiskunnan eriarvoistumisen ja vastakkainasettelun kehittymistä vältetään arvopohjaisilla ratkaisuilla. Perustuslaki on toiminnan ohjenuora, kuten kirjoituksen otsikossa todetaan.
Terveisin
YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi
Kuopio
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti