maanantai 14. syyskuuta 2015

Mielenilmauksilla vaikutetaan

Ihmiset seuraavat päätöksentekoa ja johtajuutta. He arvioivat muun muassa sote-uudistuksen käytännön hahmottelua ja sairauslomiaankin. Tärkeä käsite yhteiskunnassa on niin sanottu "sairaan rooli", joka ymmärretään yksiselitteisesti: sairasta kunnioitetaan. Perusteltua on kysyä, miten huomioidaan ihmisten toimeentulo, kun he sairastavat. Ihmiset pohtivat yhteiskunnan palveltavuutta ja palkattoman karenssipäivän oikeutusta ja miten palveltavuuskriteerit yleensä täyttyvät.

Sote-uudistusta valmisteltaessa on tiedettävä koko maassa asuvien asukkaiden sairastavuus- ja ikärakennetekijät. On hahmotettava hyvin myös ratkaistavat pakolaiskysymykset, jotka ovat seurausta historian saatossa tehdyistä ulko- ja sisäpoliittisista päätöksistä. Voidaan kysyä, miten "kansainvaellusta" muistuttava tilanne pystytään hallitsemaan.

Päätöksenteko haastavissa oloissa vaatii taitoa. Viime keväänä perustuslakivaliokunnan oli puututtava vääränlaiseen päätöksentekoon sote-uudistuksen kohdalla. Perustellusti kysytään, miksi lainvalmistelu karkasi käsistä, vaikka oli palkattuja asiantuntijoita, mutta kuunneltiinko heitä tarpeeksi. Perustuslakivaliokunta joutuu valvomaan huolella laajenevaa pakolaisten kotouttamista, että päätöksenteko täyttää lailliset ehdot.

Perustuslain kriteerit varmistavat sen, että toimitaan mahdollisimman huolella kansalaisten parhaaksi. Hyvä suunnittelu auttaa päätöksenteossa ratkaistaessa yhteiskunnan palveltavuuden ja rahoituksen kysymyksiä, joita esimerkiksi kasvavat pakolaisvirrat aiheuttavat. Aiheellista on kysyä, miten paljon pakolaiskeskuksia joudutaan perustamaan.

Kotouttamisasioissa seurataan, miten hyvin yhteiskuntaan integroituminen toteutuu. Pohditaan myös sitä, minkä päätöksenteon mallin mukaan toimitaan. Viime aikoina on puhuttu päätöksenteon toiminnan kannalta kuntayhtymämallista, maakuntamallista tai jostakin muusta suunnitellusta mallista. Perusteltua on tutkia, miten hyvin kyseiset mallit toimisivat, kun kasvavat pakolaisvirrat otetaan huomioon.

Kokemuksellinen tieto auttaa, kun suuria kysymyksiä lähestytään. "Valistuneella päätöksenteolla" on parhaat keinot ratkaista sosiaali- ja terveydenhuollon kysymyksiä, kuntarakenteita, velkaantumista, työllisyyden parantamista ja koulutusasioita koskevia asioita. Mitä merkitsevät toisaalta hyvinvoinnin kannalta vuosilomaoikeuden rajoittamiset, arkipyhien palkattomuus, ylityö- ja sunnuntaikorvausten leikkaamiset ja koulutusleikkaukset, jos niitä tehdään? Kohta nähdään, miten lähestyvät mielenosoitukset, joissa nostetaan esille "sopimisen" merkitys, vaikuttavat yleiseen ilmapiiriin ja vastakkainasetteluun.


Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: