torstai 24. syyskuuta 2015

Päätösten laatua arvioidaan

Päätöksenteossa kohdataan haastavia asioita, miten sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus olisi järjestettävä perustuslain mukaisesti. Erilaisia organisaatiomalleja on kaavailtu ja mietitty, miten hyvin sosiaalihuollon ja terveydenhuollon palveluja tarvitsevat otetaan huomioon työelämässä ja työelämän ulkopuolella. Päätöksenteossa on pohdittava palvelujen tarvitsevien rooleja, mitä odotuksia niihin oikeudenmukaisesti voisi sisältyä.

Terveysasioiden kohdalla on hahmotettava terveyssosiologinen käsite, "sairaan rooli", jota ei ole tarkasteltu riittävästi päätöksenteossa. Sairastumista on arvioitava arvojen ja teorian kannalta: sairaudentila on sosiaalisesti oikeutettu, sairastunut on vapautunut roolivelvoitteistaan ja syytön omaan tilaansa, sairastuneen ajatellaan olevan yhteistyössä apua tarjoavan kanssa ja hyväksyvän saadun avun.

Sairastuneen kohdalla on mietittävä perustuslain säädösten valossa palkattoman karenssipäivän oikeutusta. Perustuslakivaliokunta puuttui aikoinaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskevaan päätöksentekoon.

Perustuslakivaliokunta joutuu valvomaan nyt erityisesti pakolaisten kotouttamista. Kotouttamisessa seurataan yhteiskuntaan integroitumista ja miten vastaanottokeskukset toimivat. Pakolaiskysymykset ovat seurausta historian saatossa tehdyistä ulko- ja sisäpoliittisista päätöksistä, joiden tuloksia nyt yritetään hallita.

Päätöksenteon on oltava oppimisherkkä. Oppivalla päätöksenteolla on parhaat keinot ratkaista sosiaali- ja terveydenhuollon kysymyksiä, kuntarakenteita, velkaantumista, työllisyyden parantamista ja koulutusasioita. Kiireellisyys on huonoa käytäntöä hyvän lopputuloksen kannalta.

Päätöksenteossa on pohdittava kysymyksiä huolella, mitä merkitsevät vuosilomaoikeuden rajoittamiset, arkipyhien palkattomuus, ylityö- ja sunnuntaikorvausten leikkaamiset ja koulutusleikkaukset. Vastakkainasettelun syntymistä voidaan välttää harkituilla menettelytavoilla. Johtajuus ja neuvotteleminen ovat keinoja tulosten saavuttamiseksi.


Terveisin

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Ei kommentteja: