tiistai 1. syyskuuta 2015

Sote-uudistusta yritetään taas

Ihmiset seuraavat, miten sote-uudistusta suunnitellaan. He miettivät, miten hyvin sote-uudistus tulee kohtaamaan heidät. Täyttyvätkö heidän tarvitsemansa palveltavuuskriteerit? Kunnat pohtivat myös päätöstensä palveltavuutta, jonka on oltava kunnossa. Kun sote-uudistusta valmistellaan, on tiedettävä tarkkaan koko maassa asuvien kuntalaisten sairastavuus- ja ikärakennetekijät. Perätään lisäksi vastauksia kustannusten maksujärjestelmistä.

Sote-uudistus vaatii monipuolista harkintaa. Viime keväänä saatiin kokemuksia, mitä kiire merkitsee. Perustuslain tärkeä askelmerkki unohtui, jolloin perustuslakivaliokunta joutui puuttumaan päätöksentekoon. Voidaan kysyä, miksi sote-uudistuksen lainvalmistelu karkasi käsistä, vaikka oli käytettävissä palkattuja asiantuntijoita.

Perustuslakivaliokunta kiinnittänee nytkin huomiota sote-uudistuksessa siihen, että lainvalmistelu on kaikilta osin aukoton. Sote-uudistuksen toteutus on haaste, joka sisältää monia ratkaistavia kysymyksiä. Sote-asioiden etenemistä seurataan tänä syksynä tarkkaan, kuten viime keväänäkin tehtiin. Pohditaan myös sitä, onko päätöksenteon lopputulos kuntayhtymämalli, maakuntamalli tai jotakin muuta. Mietitään myös sote-uudistuksen aukotonta rahoittamista, joka näyttää olevan julkisuudesta saatujen tietojen mukaan olevan vielä niin sanotussa "vaiheessa".

Kunnilla on velvollisuus huolehtia kuntalaistensa hyvinvoinnin kehittymisestä. Perustuslain kriteerien on tarkoitus varmistaa päätöksenteon taustalla, että toimitaan kansalaisten parhaaksi. Kuntia on kuultava tarkkaan sote-uudistusta tehtäessä. Hyvä suunnittelu auttaa päätöksentekoa, kun ratkaistaan yhteiskunnan palveltavuuden ja rahoituksen kysymyksiä. Aiheellista on kysyä, miksi sote-uudistuksen ajatellut järjestelyt ovat hitaanlaisia.

Kokemuksellinen tieto auttaa, kun suuria kysymyksiä lähestytään. Niin sanotulla "valistuneella päätöksenteolla" on parhaat keinot ratkaista sosiaali- ja terveydenhuollon kysymyksiä, kuntarakenteita, velkaantumista, työllisyyden parantamista ja koulutusasioita koskevia asioita. Koulutuksen kohdalla lähikoulun käsite on pidettävä kirkkaana mielessä. Mitä merkitsevät toisaalta hyvinvoinnin kehittämisen kannalta koulutusleikkaukset, jos niitä ajatellaan tehtävän.



Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Ei kommentteja: