tiistai 22. syyskuuta 2015

Päätöksenteko ja oppimisherkkyys

Yhteiskunnassa voi toimia niin sanottu oppiva päätöksenteko, jossa hyödynnetään eri tahoilta saatua tietoa. Silloin ovat parhaat keinot ratkaista sosiaali- ja terveydenhuollon kysymyksiä, kuntarakenteita, velkaantumista, työllisyyden parantamista ja koulutusasioita. Oppivassa päätöksenteossa hahmotetaan, mitä tarkoittavat ihmisten hyvinvoinnin kannalta vuosilomaoikeuden rajoittamiset, arkipyhien palkattomuus, ylityö- ja sunnuntaikorvausten leikkaamiset ja koulutusleikkaukset.

Oppiva päätöksenteko on oikeudenmukaista, rakentavaa ja vastakkainasettelua välttelevää. Toiminnassa arvioidaan mielenilmauksia tehtyjen päätösten valossa. Oppivassa päätöksenteossa arvioidaan asioiden syitä ja seurauksia. Tämä moninaisuus merkitsee sitä, että kiireessä monet tärkeät tekijät saattavat jäädä huomaamatta. Päätöksiä joudutaan myöhemmin parantelemaan ja kysytään, mitä tulikaan kiireessä tehdyksi. Kokemustieto ja johtajuus auttavat asioiden valmistelussa ja päätöksiä tehtäessä.

Oppivassa päätöksenteossa neuvotteleminen on keskeinen keino, että saadaan aikaan tavoiteltavia ratkaisuja hyvinvoinnin kannalta. Ihmiset vertaavat perustellusti keväällä pidetyn äänestyksen tarkoitusta ja syksyn mielenilmauksia keskenään. Tulivatko äskettäin tapahtuneet mielenilmaukset keskeisille toimijoille yllätyksenä?

Terveysasioissa oppiva päätöksenteko on sisäistänyt arvoihin yhteydessä olevat "oikeat" ratkaisut. Kysytäänkin, miten ihmisten toimeentulo järjestyy, kun sairastutaan. On pohdittava huolella palkattoman karenssipäivän oikeutusta ja miten palveltavuuskriteerit yhteiskunnassa toimivat. Perustuslakivaliokunta seuraa tarkkaan perustuslain velvoittamana asioiden kulkua.

Perustuslakivaliokunta joutuu valvomaan nyt myös erittäin haastavaa pakolaisten kotouttamista. Kotouttamisessa seurataan yhteiskuntaan integroitumista ja miten vastaanottokeskukset toimivat. Pakolaiskysymykset ovat seurausta historian saatossa tehdyistä ulko- ja sisäpoliittisista päätöksistä, joita on arvioitava "tiheällä seulalla".


Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Ei kommentteja: