torstai 17. joulukuuta 2015

Joulu on tulossa

Nyt valmistellaan joulua monin tavoin, käydään laulamassa "Kauneimpia joululauluja" ja arvioidaan päätöksenteon arvopohjaa. Kysytään, millaisissa oloissa voidaan viettää joulua ja miten suhtaudutaan vihapuheisiin ja rasismiin. Pohditaan johtajuutta ja vallankäyttöä. Joulunvietto saa uusia muotoja, kun asunnottomuutta esiintyy. Joulun sanoma muistuu tässä kohdassa mieleen.

Asumiskysymysten kohdatessa mietitään, miten järjestyvät jouluun läheisesti liittyvät perinteiset toiminnot. Pakolaiset tarvitsevat myös asuntoja ja kotouttamista, mikä vaatii "hyvää mieltä" ja ponnistuksia. Pakolaiskysymykset ovat ulko- ja sisäpolitiikan päätösten seurauksia, joiden "satoa korjataan".

Asumisasioiden ohella pohditaan "hyvän mielen" kannalta muitakin kysymyksiä, mitä merkitsevät vuosilomaoikeuden lyhentämiset, lomarahojen osittaiset leikkaukset, eräiden juhlapyhien palkattomuus ja koulutusleikkaukset. Mietitään myös kuntarakenteita, velkaantumista ja työllisyyden kohentamista, joiden ratkaisut vaativat perustuslain tarkkaa luentaa.

Jouluna sairastuttaessa tiedetään, että sairaudentila on "sosiaalisesti oikeutettu, sairastunut on vapautunut roolivelvoitteistaan ja syytön omaan tilaansa, sairastuneen ajatellaan olevan yhteistyössä apua tarjoavan kanssa ja hyväksyvän saadun avun". Perustuslain ja ihmisarvoisen "hyvää mieltä" tuottavan kohtelun näkökulmasta kysytäänkin, miten sairauspäivän karenssi on perusteltavissa.

Julkisella vallalla on vastuu päätöksenteosta, joka vaikuttaa muun muassa asunnottomuuden poistamiseen ja eriarvoistumisen välttämiseen. Toimeentulokysymysten ratkaisut heijastuvat ihmisten joulunvieton mahdollisuuksiin.

Hyvää joulua Kirjavuoden 2015 lukijoille.



Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Ei kommentteja: