tiistai 8. joulukuuta 2015

Itsenäisyyspäivä ja veteraanit

Maamme historiassa veteraanien merkitystä arvioidaan. Juhlapuheissa veteraanit saavat oikeutettua tunnustusta. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on tuttua veteraaneille: - Oli lähdettävä, kun kutsu kävi, vapaaehtoisinakin oltiin "siellä jossakin". Veteraanit miettivät perustellusti, miten hyödynnettäisiin historian kokemus.

Sosiaali- ja terveyshuollon palveluista kannetaan huolta. Monet kysyvät aiheesta, miksi päätöksenteko on joskus hitaanlaista veteraanien hyvinvointikysymysten ratkaisuissa. He kysyvät lisäksi, miten tyhjentävästi vastuulliset tahot pystyvät vastaamaan esillä oleviin kysymyksiin.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan tiedon on oltava luotettavaa ja harkittua. Vaikutusyhteyksien ymmärtäminen on välttämätöntä. Johtoajatuksena on periaate, että Suomen laivan ruori on luotettavissa käsissä, kun laivamme seilaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. Vastuullisten tahojen on kuultava veteraaneja, mikä osoittaa veteraanien arvostamista.

Veteraaneja koskevissa asioissa puhuttelee musiikkikappale: - Veteraanin iltahuuto. Musiikkikappale on tuttu Simon sotaveteraanien kunniapuheenjohtaja Armas Ilvolle, joka johti äskettäin laulua presidenttiparille presidentinlinnan juhlassa. Esitys hiljensi ohjelman seuraajat. Laulun myötä muistui mieleen myös sotaveteraani Hannes Hynönen, joka vielä viime vuoden itsenäisyyspäiväjuhlassa saattoi olla mukana.

Kannoin Suomen lippua itsenäisyyspäivänä Kuopion sankarihaudalla, mikä oli kiinnostava luottamustehtävä. Musiikkiesitykset, seppeleenlaskut ja puheet olivat sankarihaudan tapahtumia.

Hyvää Jean Sibeliuksen päivää, suomalaisen musiikin päivää.


Terveisin

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Ei kommentteja: