torstai 31. joulukuuta 2015

Vuosi vaihtuu odotuksin

Ajattelu ja toiminta ovat yhteydessä toisiinsa. Ajankohtaiset tapahtumat virittävät keskustelua. Mietitään, millä tavoin pakolaiskriisin ratkaisua edistetään. Pohditaan myös sitä, millainen olisi eduskunnan koostumus, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. Mietitään tarkkaan, mitä kyselyjen tulokset mahdollisesti kertovat harjoitettavan politiikan sisällöstä.

Kiinnostavaa on todeta tässä antiikin ajalta, että vuoden alussa oli tapana luvata asioita "kaksikasvoiselle jumalalle, jonka ajateltiin pystyvän näkemään menneitä ja tulevia tapahtumia".

- Omakohtaiset uudenvuodenlupausasiat melkein unohtuivat, kun tarkasteltiin historian vaikutusyhteyksiä nykyaikaan. Periaatteeni on ollut, että en tee uudenvuodenlupauksia.

– Esitetty mielipide sisältää uudenvuodenlupauksen. Se on vain niin sanottu ”en tee –lupaus", joka kilpailee hyvin vaalilupausten kanssa. On seurattu perustellusti, mitä on tapahtunut politiikassa eduskuntavaalien jälkeen ja miten vaalilupaukset ovat pitäneet.

- Mennään asioissa eteenpäin. Tietyt sanaleikit ovat tuttuja. Nostetaan kahvikuppeja, joiden alle on laitettu uudenvuoden politiikan ennusmerkkejä.

- Jos vastaaja naurahtaa esitetyn kysymyksen johdosta, hän joutuu antamaan jonkin pantin. Pantin saa takaisin, kun suorittaa toisten määräämän luovan tehtävän. Onkohan muitakin uudenvuoden asioita, joita kulttuurin kannalta pitäisi säilyttää? Ovatko tinat ja raketit heräteostoja, kun niitä ostetaan?

Uudenvuodenlupausten alkuperän selvittämisessä on mentävä tuhansia vuosia taaksepäin. Käytännön mukaan "omistajan tuli saada takaisin muun muassa toisille lainaamansa työkalut". Tässä on yhtymäkohtia nykyiseen kirjastotoimintaan. Kun asiat ovat kunnossa, kirjojen lainaaminen jatkuu ja toivotaan vain aktiivista kirjastopalvelujen käyttöä. Miten pitkään säilynevät vaalilupaukset ihmisten mielissä?

Hyvää uudenvuoden päivää.


Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Ei kommentteja: