keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Juhlavuosi ajankohtainen

Nyt juhlavuonna ollaan aktiivisia täydentämään kulttuuritarjontaa, joka sisältää esimerkiksi historiikkien tekemisiä. Kirjoittajista tuntuu mukavalta, kun heidän tuotoksensa "löydetään" muun muassa laajasta verkkotarjonnasta ja kirjastoista. Vuorovaikutus kirjoittajien ja lukijoiden välillä vie asioita eteenpäin. Kaikessa toiminnassa on kehitettävää.

Esille nousseita kysymyksiä on avattava, ja uusia näkökulmia tarvitaan. Päätöksiä ja tilanteita on analysoitava huolella. Toiminta tarkoittaa esimerkiksi sitä, että suuria asioita punnitaan komiteoissa. Yhteiset kannanotot kertovat demokraattisesti, miten on meneteltävä kulloinkin hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kun ulkopolitiikan kohdalla mennään perustellun ulko- ja turvallisuuspolitiikan kartan mukaan, tavoitteet pysyvät hallinnassa. Ulkopolitiikan asioiden ollessa kunnossa voidaan sanoa, että juhlavuottaan viettävä Suomi seilaa luotettavasti ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä.

Taustalla olevat sisäpoliittiset haasteet - sosiaali- ja terveydenhuolto - ovat tietenkin myös ajankohtaisina asioina mielessä. Päätöksenteon on oltava "selkokielistä", että ymmärrettävyysvajetta ei synny.

Edellä olevaa asiasisältöä voidaan pohtia myös, minkä “teesien” avulla ulkopolitiikan ja sisäpolitiikan toiminta tulisi hoitaa. Ne kertovat sen, miten yksimielisiä ollaan "teeseistä" ja mihin suuntaan yhteiskuntaa on tarkoitus kehittää.

Kyseisiä "teesejä" kiinnostuneina luettaessa arvioidaan samalla päätöksenteon laatua. Tässä kohdassa muistuu mieleen Mikael Agricola, joka on tuntenut läheltä “Martti Lutherin teesit ja opin sisällön”. Suomen kielen päivänä muistellaan Mikael Agricolan merkitystä: Uuden testamentin suomennos oli huomattava kulttuuriteko "silloisissa oloissa" tehtynä. Merkkihenkilöitä nostetaan esille juhlavuosina.



Juhlavuoden 2017 terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi

Suomen tietokirjailija

http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Ei kommentteja: