keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Minna Canthin päivä - Kansa täytti Kuopion torin

Minna Canthin päivää vietettiin. Kuopiossa järjestettiin arvokas tilaisuus Kuopion musiikkikeskuksen konserttisalissa. Ajankohtaan liittyen presidenttipari sai "kansan liikkeelle". Vierailu havaittiin Kuopion torilla, kun alue täyttyi ihmisistä. He halusivat nähdä tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion "livenä".

Jotkut kysyivät minulta: "Menetkö Kuopion torille, johon presidenttipari saapuu?" "Kannattanee mennä, sillä tapaan siellä tuttuja. Minulla on lisäksi Kuopiota koskettavia asioita kerrottavana presidenttiparille."

Pääsin monien vaiheiden jälkeen Kuopion torilla kättelemään arvovieraita ja esittämään nopeasti asiani: "Herra tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Veikko Vilmi kiittää Teitä, kun olitte Vehmersalmella Kuopio-Jukola 2014-viestitapahtuman suojelijana. Suunnistustapahtumassa olin vapaaehtoisena työntekijänä. Kuopio-Jukola 2014 on nostettu esille ja palkittu ainutlaatuisena tapahtumana."

"Tuossa Kuopion kaupungintalossa julkistettiin 14.3.2017 historiikki, jonka toinen kirjoittaja olen itse. Tehän olette kuulemma jo saanutkin kyseisen julkaisun, johon olen kirjoittanut tekstiä Kuopio-Jukola 2014-viestitapahtumastakin."

Rouva Jenni Haukio oli kätellessä selvästi myös kiinnostunut historiikista, joka esittää Kuopion Reserviupseerikerhon vaiheita vuodesta 1929 vuoteen 2014. Kerho on "vastuullinen", "perinteitä arvostava", "aatteellinen" ja "edunvalvonnallinen" reserviupseeriyhdistys.

Tänä juhlavuotena 2017 toimitetaan aktiivisesti kulttuuritarjontaa, johon kuuluu edellä mainittu historiikkijulkaisukin. Tuntuu hyvältä, kun "kirja löydetään" laajasta verkkotarjonnasta, kirjastoista ja on vieläpä presidenttiparin luettavana. Vuorovaikutus kirjoittajien ja lukijoiden välillä on tärkeää.

Kysymysten vastauksia on saatava aikaan. Päätöksiä ja tilanteita on analysoitava tarkkaan. Toiminta tarkoittaa sitä, että suuria asioita punnitaan muun muassa komiteoissa. Demokraattisessa järjestelmässä yhteisesti harkitut kannanotot kertovat siitä, miten on meneteltävä kulloinkin hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kuopion torilla tasavallan presidentti Sauli Niinistö sivusi puheessaan kiusaamiskysymyksiä ja tietenkin ulkopolitiikan asioita. Kun kuljetaan perusteltujen ulko- ja turvallisuuspolitiikan "askelmerkkien" mukaan, tavoitteet pysyvät hallinnassa. Ulkopolitiikan asioiden ollessa kunnossa voidaan sanoa, että "juhlavuottaan viettävä Suomi välttää karikkoja ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä".

Sisäpoliittiset haasteet - sosiaali- ja terveydenhuolto - ovat myös ajankohtaisina asioina "kaikkien mielessä". Päätöksenteossa kiire hankaloittaa hyvän lopputuloksen syntymistä. Perustuslaki on "ylin ohjenuora", joka määrittää suunnan.

Yhteiskunnassa arvioidaan sitä, minkä “arvojen” avulla ulkopolitiikan ja sisäpolitiikan toiminta hoidetaan ja miten yksimielisiä ollaan tavoitteista. Minna Canthille yhteiskunnalliset kysymykset olivat tärkeitä. Hänen kirjoittamansa tuotanto on siitä osoituksena.

Tavoitteita ja asioita pohdittaessa muistuu mieleen Mikael Agricola, joka on tuntenut läheltä Martti Lutherin "ajatukset". Mikael Agricolan Uuden testamentin suomennos on huomattava kulttuuriteko, mikä aihepiiri kiinnostaa Jenni Haukiotakin. Merkkihenkilöitä nostetaan esille juhlavuosina ja kunnioitetaan liputuksilla. Tasa-arvon päivänä muisteltiin Minna Canthin merkitystä.



Juhlavuoden 2017 terveisin



YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi

Suomen tietokirjailija

http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Ei kommentteja: