sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Jäätävää ajattelua yhteiskunnassa

On oltava huolissaan, kun niin sanotut kovat arvot voimistuvat yhteiskunnassa. Julkisuudessa on tästä esimerkkejä: palkkoja pitäisi voida laskea varttuneiden työntekijöiden kohdalla. Tämä ei tue sitä, että työntekijät pysyisivät motivoidusti pitempään työelämässä. Jos ajatusten tasolla annettaisiin joululahjoja, palkkojen alentamiset kertovat paljon lahjanantajasta. Joulun aikaan puhutaan yleensä hyvästä tahdosta. Vastuullisella paikalla olevien henkilöiden on tiedettävä, mitä ihmiset ajattelevat eri asioista. Vuorovaikutus on tärkeää. Palkkoja koskevat mielipiteet ovat epäuskottavia. Mihin perustuu väite, että varttuneet työntekijät voivat muodostua rasitteeksi?

Jotkut näyttävät päätyneen ihmisarvoa alentavaan, jopa jäätävän kovaan ajatteluun. Palkkojen alentaminen olisi selvästi syrjintää väheksyen kokemuksen merkityksen. Eräät ovat todenneet keskusteluissa, että silloin tällöin esiintyy monenlaisia mielipiteitä asioista, mutta niitä ei yleisesti kannateta. Pitääkö arvio kuitenkaan paikkansa käsiteltävässä asiassa? Millaisia arvoja yhteiskunnassa arvostetaan? Yleisesti hyväksyttyjen arvojen sisäistäminen on läheisessä yhteydessä henkilöiden omiin elämänvaiheisiin, joissa he ovat oppineet ymmärtämään ihmisarvoa koskevia kysymyksiä. Palkkojen alentamisesta nousseen kritiikin ymmärtää: ihmiset kokevat asian oikeudenmukaisuuteen kuuluvana kysymyksenä.

Toivottavasti syvällinen ymmärrys ja hyvä tahto voittavat yhteiskunnassa, ettei ihmisten eriarvoistumisesta tarvitse kantaa huolta. Monet ovat huomioineet kuitenkin kovien ajatusten voimistumisen yhteiskunnassa. He seuraavat tarkkaan kovien ajatusten kannattajien motivaatiota, työtehoa ja palkan suuruutta työmäärään nähden. Ihmiset pohtivat asioita monella tapaa. Kovia ajatuksia esittäneet ovat kiinnittäneet huomiota varttuneiden henkilöiden tuottavuuteen. Heidän on arvioitava omiakin laatutekijöitä. Työelämäkysymyksissä on kuultava asianosaisia henkilöitä. Suunnittelussa ja päätöksenteossa on pysähdyttävä miettimään omia tietoja, taitoja ja asenteita. Tapahtuuko yhteiskunnan kehittäminen mahdollisesti siten, ettei keskeisiä inhimillisiä arvoja sivuuteta?



Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: