sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Monenlaisia lupauksia esitetään

Yhteiskunnan toimintaan kuuluvat monenlaiset lupaukset, joiden täyttymistä odotetaan. Uudenvuoden vaihe on lupausten aikaa. Silloin arvioidaan myös menneitä tapahtumia ja mietitään tulevaa. Vähitellen voidaan siirtyä ajankohtaisiin uudenvuoden asioihin: jollakin saattaa muistua mieleen painavan Turun laivatelakkakysymyksen ohessa esimerkiksi paljon kevyempi asia:

-Onko teille tuttu ”Vaarinhousut” -sanaleikki? Selvä hiljaisuus tarkoittaa sitä, että asia ei näytä olevan tuttu. Sanaleikissä yksi henkilö kysyy vuoronperään luovalla tavalla jotain toisilta henkilöiltä, joiden on vastattava omalla vuorollaan vain: ”Ei”, ”Juu” tai ”Vaarinhousut”. Jos vastaaja nauraa, hänen on annettava pantti, jonka hän saa takaisin suoritettuaan toisten antaman luovan tehtävän. –Sanaleikki vaikuttaa kiinnostavalta. Sitä on kokeiltava kotona.

-Uudenvuoden lupausasiat tässä melkein unohtuivat. Oletteko tehneet uudenvuoden lupauksia?

-Minä en tee koskaan uudenvuoden lupauksia. –Olen samaa mieltä edellisen kanssa. En minäkään niin tee.

–Miten noihin ytimekkäisiin vastauksiin pitäisi oikein suhtautua? Olen vakaasti sitä mieltä, että antamanne vastaukset sisältävät uudenvuoden lupauksia. Ne ovat vakuuttavia ”en tee” –lupauksia, jotka kilpailevat hyvin vaalilupausten kanssa. Nostatteko kahvikuppeja, joiden alle on laitettu uudenvuoden ennusmerkkejä? Tai valatteko tinoja ja lennätättekö raketteja? Ovatko tinat ja raketit muuten heräteostoja, jos ostatte niitä? Onko teillä itsellä mielessä vielä muita uudenvuoden asioita ja tapahtumia, joita ei olisi syytä unohtaa?


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi
Kuopio

Ei kommentteja: