maanantai 10. joulukuuta 2012

Kiire yllättää monissa asioissa

Nyt on sen aika, jolloin mietitään kiireessä joululahjoja. Muun muassa perheissä kirjataan monia lahjatoivomuksia muistiin. Joululahjojen valinta on yhteydessä arvostuksiin ja varallisuustekijöihin. Mainosten avulla pyritään muokkaamaan ostotarpeita, että kulutus lisääntyisi mahdollisimman paljon. Joululahjojen valinta on pitkä perinne, joka herkistää mielen aina joulun aikoihin lahjojen antamiseen. Joulun tuntua saavutetaan myös kuuntelemalla ja laulamalla kauneimpia joululauluja.

Joululahjojen valintaa ja saantia voidaan luonnehtia toisinkin:
Mikähän lahja olisi hyvä antaa tänä jouluna? Olisiko pehmeä paketti sopiva? Mutta onko saajan tarkka koko tiedossa? Valitsen kirjan. Silloin ei tarvitse miettiä saajan kokoa. Lahjasalaisuuskin säilyy paremmin. Kirja puolustaa aina paikkaansa, mutta ei aina. Kirjastoja lakkautetaan melko helposti, kun suunnitellaan säästöjä: ”jäiset tunnelmat” puhaltavat. Kirjan paketointi vaatii sorminäppäryyttä. Tekijän käden jälki näkyy tuotoksessa. Tarvitaan vielä teksti nimikorttiin: - Hyvää Joulua - ”Mukavia lukuja” - ”Lumikolaaja” (talvi tullut).

Mitähän tämä paketti sisältää? Aivan selvästi tässä on kirja. Paketin muoto ja kovuus kertovat jo paljon. Pehmeä paketti tämä ei ainakaan ole, kuten melko usein on. Avataan, niin asia selviää. Onkohan tässä vieläpä ”Finlandia-palkittu teos”? Eihän tämä olekaan mikään kirja, vaan ”vihreitä kuulia” – ”mukavia lukuja”, kuten kortissa sanottiin. Pannaan joulumusiikki soimaan. Montako ”vihreää kuulaa” on vielä jäljellä? Joulupaketin ”mukavat luvut” pienenevät vauhdilla.


Terveisin

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi

Suomen tietokirjailija

http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Ei kommentteja: