tiistai 18. joulukuuta 2012

Kovaa ajattelua liikkeellä

Näin joulun lähestyessä ihmeteltävää riittää. Vastuullisella paikalla oleva henkilö on ollut sitä mieltä, että varttuneet työntekijät voivat muodostua rasitteeksi. Hän on lisäksi maininnut, että heidän kohdallaan palkkoja leikattaisiin ja yleiskorotuksia ei maksettaisi. Miten tällaiseen ihmisarvoa alentavaan kovaan ajatteluun voi päätyä? Jotkut ovat sanoneet keskusteluissa, että Suomeen mahtuu monenlaista ajattelijaa, mutta heidän ajatuksiaan ei yleisesti kannateta. On kuitenkin oltava huolissaan, jos arviointi onkin väärä: kannatus vain lisääntyy. Palkkojen alentamista esittänyt joutunee melko varmasti tästä eteenpäin selittelemään lausumiaan ja arvomaailmaansa.

Monet ovat jo esittäneet voimakasta arvostelua esittäjän kovaa ajattelua kohtaan. He seuraavat tarkkaan esittäjän omaa motivaatiota työhönsä ja työtehon kehittymistä. Ihmiset arvioivat myös, vastaako henkilön työteho mahdollisesti saatavaa palkkaa. Näinhän se pohdinta etenee. Esittäjä on ollut huolissaan muiden työntekijöiden työtehosta. Hänen on arvioitava omaakin motivaatiota ja työtehoansa. Monien muidenkin olisi hyvä pysähtyä välillä miettimään, esimerkiksi näin joulun aikoihin, omia tietoja, taitoja ja asenteitaan, ovatko ne ajan tasalla ja ihmisarvoa kunnioittavia.

Asioiden sisäistäminen on läheisessä yhteydessä toimijan omiin elämänvaiheisiin, jonka aikana on oppinut ehkä hyvin ymmärtämään ihmisarvoa koskevia kysymyksiä. Palkkojen alentamisesta nousseen kritiikin ymmärtää: ihmiset kokevat asian henkilökohtaisena loukkauksena. Kovuutta ilmaisevat näkemykset muistetaan ja niistä muistutetaan jatkuvasti. Toivottavasti niin sanottu syvällinen ajatteluprosessi voittaa ja saa enemmän laajuutta yhteiskunnassa. Joulun aika on otollista hyvän tahdon aikaa.


Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: