maanantai 27. huhtikuuta 2015

Kansallisena veteraanipäivänä

Yhteiskunnallisia kysymyksiä on pohdittu perustellusti kansallisena veteraanipäivänä. Juhlatilaisuuksissa on seurattu hartaasti suunnitellun ohjelman etenemistä, esimerkiksi seppelpartioiden lähettämistä. "Veteraanin iltahuuto" - musiikkikappale on myös sykähdyttänyt voimakkaalla sanomallaan.

Kuulijat pohtivat omakohtaisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikan yksituumaisuutta. He miettivät myös sitä, miten hallitusohjelmassa ajatellaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Maatamme kohdanneet vaikeat ajat nostavat esille ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymykset.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on ymmärrettävä vaikutusyhteydet. Vaikeiden asioiden kohdatessa on pystyttävä toimimaan. Mitä ovat Ukrainan kysymystä koskevat päätökset tästä eteenpäin? Miten vastuullisten henkilöiden väliset puheyhteydet säilyvät? Ukrainan kysymyksen noustessa esille sovittuja tapaamisia jätettiin hoitamatta. Ulkopolitiikka on taitolaji, joka on sisäistettävä.

Kun ulkopolitiikalla on selkeä tavoite, vältetään "ulkopoliittisia karikkoja". Ulkopolitiikan onnistumista arvioitaessa on kysyttävä perustellusti, miten luotettavissa käsissä laivamme ruori on, kun laivamme seilaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä.

Ongelmaista on, jos vain "oman ideologian" suuntaiset näkemykset nähdään oikeina. Toiminnan on oltava ennustettavaa. Joskus mietityttää, kun vastuussa olevat henkilöt vetoavat liian helposti niin sanottuihin asiantuntijoihin päätettävistä asioista, vaikka heidän pitäisi olla itsekin asiantuntijoita.

Ulkopolitiikka on pitkäjänteistä työtä, jonka tulee olla maamme edunmukaista. On hyvä on muistaa, että maamme ulkopolitiikkaa on arvostettu maailmalla. Viestintävälineiden on annettava luotettavaa ja monipuolista tietoa maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, eritoten nyt hallitustaivalta ja -ohjelmaa arvioitaessa.



Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: