sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Eurooppa-päivää vietettiin

Eurooppa-päivää on vietetty liputuksin. Melko usein on todettu tarkemmin määrittelemättä, että on olemassa yhteiset eurooppalaiset arvot. Perusteltua on tutkia arvojen sisältöä. Voidaan myös kysyä, mihin suuntaan Eurooppa on menossa, kun arvioidaan tehtyjä päätöksiä. Ovatko päätökset ehkä tukemassa niin sanottua liittovaltiokehitystä? Tämä kysymys on aiheellinen, kun pohditaan julkisuudessa esitettyjä kannanottoja. Perusteelliset arvioinnit ovat jääneet vähälle huomiolle, vaikka niin ei pitäisi olla. Mikä on Suomen asema Euroopan päätöksenteossa, kun laajoja kysymyksiä ratkotaan ja päätetään? Miten hyvin poliittinen sanomamme välittyy muille?

Eurooppa-päivän aikoihin ovat kiinnostaneet erikoisesti tilaisuudet, jotka ovat käsitelleet Euroopan parlamenttivaaleja. On tutkailtu katujen varsilla olevia ehdokkaiden mainoksia: "Miten hyvin esillä oleva henkilö saisi mahdollisesti äänensä kuuluviin Euroopan parlamentissa? Millaisia arvoja hän todella edustaa? Miten hän ymmärtää liittoutumattomuuden käsitteen?" Pohditaan myös sitä, miten Suomen tulisi toimia Euroopan unionin organisaatioissa.

Hyvinvointiasiat askarruttavat: "Nämä ovat olleet meidän arvojamme ja johtoajatuksiamme, joiden mukaan yhteiskuntaa on kehitetty. On vastattava selkeästi kysymykseen, millä tavoin on tarkoitus viedä hyvinvointiasioita eteenpäin. Monissa maissa köyhyysongelmat ovat suuria, kuten on viestitetty julkisuudessa. Sosiaali- ja terveydenhuollon ja työllisyyden kunnollinen hoitaminen on haasteellinen tehtävä Euroopassa."

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on hoidettava laadukkaasti. Miten Suomi toteuttaa omaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaansa? Suomen on jatkuvasti kysyttävä itseltään ja vastattava tyhjentävästi kysymykseen, miten luotettavissa käsissä Suomen laivan ruori on, kun laivamme seilaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. Miten kysymys on sisäistetty ajankohtaisena Eurooppa-päivänä? "Oppimestarina esiintyminen" ei ole hyvää ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Asioita on hoidettava syvällisesti harkiten. Muun muassa sovitut ulkopoliittiset tapaamiset on hoidettava.



Terveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Ei kommentteja: